Lepelplant als kantoorplant

Lepelplant als kantoorplant

Lepelplant als kantoorplant

De lepelplant, officieel Spathiphyllum genaamd, heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. Deze plant is in de Clean Air Study van NASA, waarin onderzoek werd gedaan naar schone lucht in ruimtestations, recentelijk als bovengemiddeld luchtzuiverend bevonden.

De lepelplant is van origine afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela en houdt van een warme, vochtige omgeving in de schaduw. Ze behoort tot de plantenfamilie Araceae. Het is een gemakkelijke kamerplant die ook bloemen krijgt, een leuke extra. De plant vaart wel bij een standplaats met minder licht, dus direct zonlicht is niet essentieel.

Uiterlijk van de lepelplant

De lepelplant werd aan het einde van de 19e eeuw in Europa geïntroduceerd en sindsdien maakte ze een enigszins stormachtige ontwikkeling mee. Het aantal telers is met de jaren steeds meer gegroeid en tegenwoordig is de plant een populaire toevoeging aan het hedendaagse interieur.
De lepelplant wordt ook wel eens vaantjesplant genoemd, maar dient echter niet te worden verward met de Hygrophila difformis, een aquariumplant die toevallig dezelfde benaming draagt.

De lepelplant is een sierlijke goed gevulde plant, met veel donkergroen blad op stevige stelen. Ook bloeit de plant in de huiskamer of op kantoor zeker enkele maanden, waarbij er mooie hagelwitte bloemen tevoorschijn komen. Deze bloemetjes hebben wel wat weg van lepeltjes, waaraan de plant haar naam dankt.

De lepelplant kan ongeveer anderhalve meter hoog worden, al hangt dit natuurlijk af van de kwaliteit en subsoort van de aangekochte plant.
De lepelplant filtert ook vervuilende deeltjes uit de lucht zoals formaldehyde, benzeen, trichlooretheen, aceton en verschillende soorten alcoholen met behulp van kleine openingen in de bladeren.

Onderhoud van de lepelplant

De lepelplant is gemakkelijk en vriendelijk in onderhoud. Ze verbruikt redelijk veel water, maar het is niet moeilijk om dit over het hoofd te zien omdat de ze een tekort aangeeft door te gaan hangen. Wanneer dit tekort wordt aangevuld, gaat de lepelplant weer snel fier rechtop staan. Ongeveer tweemaal per week water geven is voldoende.
Verder is de plant het beste op haar plek in een ruimte met een relatief hoge luchtvochtigheid. Is hier een tekort aan, bijvoorbeeld in de winter wanneer er wat meer verwarmd wordt, dan kan dit gemakkelijk worden verholpen door de plant te besproeien. Let er wel op dat u de bloemen niet (teveel) besproeit, want dit kan bruine vlekjes veroorzaken.

De lepelplant hoeft geen direct zonlicht te hebben. Het beste is een plekje bij het raam gericht naar het noorden, of anders wat verder weg bij de ramen. De ideale temperatuur varieert tussen 16-24°C. Zorg er voor dat de temperatuur ’s nachts in ieder geval niet onder de 13 graden komt.

De Spathiphyllum wordt best elke 6 tot 8 weken bemest. Hiervoor kan een vloeibare voeding voor bloeiende kamerplanten gebruikt worden.

De lepelplant als kantoorplant

De lepelplant is vanwege haar diversiteit erg geschikt als sierlijke toevoeging op uw kantoor. De plant behoeft geen direct zonlicht en vereist tevens geen ingewikkelde verzorging. Ook is het feit dat de plant meerdere maanden per jaar bloeit een fijn extraatje. Verder is deze plant in zeer verschillende maten verkrijgbaar, van enkele tientallen centimeters tot ruim een meter hoog. Voor ieder wat wils dus!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een Areca palm bij u op kantoor? Neem vrijblijvend contact op met AnyGreen om uw specifieke (kantoor)wensen te bespreken.

Meer blog items