Hydrocultuur Planten

Hydrocultuur planten voor kantoor of bureau?

Weinig tijd voor onderhoud? Kies hydrocultuur planten

Op kantoren en in openbare gebouwen merkt u steeds vaker plantenbakken met hydrocultuur planten in. Dit komt omdat hydrocultuur kamerplanten weinig onderhoud en verzorging nodig hebben. U moet eigenlijk alleen het waterpeil in de plantenbak goed in de gaten houden. Wanneer het waterniveau onder een kritisch punt is gezakt, moet u het water bijvullen.
Daarnaast is het bij hydrocultuur makkelijk om de voedingsstoffen goed te doseren en zijn plantenziektes makkelijker te voorkomen en te bestrijden.

Hydrocultuur: wat betekent het?

Hydrocultuur (oftewel hydroponie) is een soort werking van de wortels waarbij planten groeien tussen kleikorrels. Wanneer de plant water krijgt, nemen de kleikorrels dit water op en geven het beetje bij beetje af aan de wortels van de planten in kwestie. Dit systeem wordt de laatste jaren enorm veel toegepast bij kantoorplanten, maar ook bij groenteteelt (bijvoorbeeld bij sla, tomaat en witloof).

Hydroplanten: Waarom is het zo handig?

Op kantoren en in openbare gebouwen merkt u steeds vaker plantenbakken met hydrocultuur planten in. Dit komt omdat hydrocultuur kamerplanten weinig onderhoud en verzorging nodig hebben. Je moet ze namelijk maar om de 4 tot 5 weken water geven! Je moet eigenlijk alleen het waterpeil in de plantenbak goed in de gaten houden. Wanneer het waterniveau onder een kritisch punt is gezakt, moet u het water bijvullen.

Bovendien blijft een hydroplant vrij van ziektekiemen dankzij het systeem van de gebakken kleikorrels. Op die manier heeft de plant aanzienlijk minder last van bodemziekten. Beestjes nestelen zich ook veel minder graag in de korrels, waardoor de levensduur van je plant wordt verlengd.

Daarnaast is de investering in hydroplanten misschien iets duurder, de kosten op lange termijn zullen echter veel voordeliger zijn: de planten gaan langer mee en de onderhoudskosten liggen lager.

Hydrocultuur planten in uw bedrijf?

Kan ik elke plant op hydrocultuur kweken?

Planten op hydrocultuur hebben een ander soort wortels, omdat water minder zuurstof bevat dan aarde. Ze zijn namelijk zo aangepast dat ze langer een hele lange tijd in water kunnen staan. Daarom is het niet aan te raden om ‘gewone’ planten ineens op hydrocultuur te kweken… of andersom. Toch is er voor bijna elke plant een hydrocultuur variant.

Ook de plantenpotten zijn op hydrocultuur aangepast. De plantenbakken worden onderin met water gevuld; in het bovenste deel worden bruine kleikorrels gestrooid. Hydrocultuur planten blijven altijd in hun kweekpot, maar u kunt deze pot vervolgens prima in een mooie sierpot plaatsen. Het is ook aangeraden om een waterstandmeter aan te schaffen zodat je weet hoeveel water de plant verbruikt.

Ziet een hydroplant er anders uit?

Van buiten zien grondplanten en hydroplanten er volledig hetzelfde. Het verschil zal je alleen merken binnen in de kweekpot en bij de wortels. De kweekpot van de hydroplant is namelijk iets kleiner en de wortels gaan rechtstreeks naar beneden, terwijl het netwerk van de grondplant zich door de gehele pot nestelt en op zoek gaat naar voeding.

Interesse in hydrocultuur planten op kantoor?

Lees meer

Hydrocultuur planten huren of kopen bij Any Green

  • Kies uit ons ruim aanbod hydrocultuur planten.
  • Voor bijna elke plant is een hydrocultuur variant beschikbaar.  
  • Hydrocultuur planten zijn perfect voor kantoren. Enkel water geven is voldoende om ze te verzorgen.
  • Plantenziektes zijn makkelijk te voorkomen en bestrijden.