Terrasbeplanting

Terrasplanten kopen of huren voor uw bedrijf?

Is je kantoor gezegend met een terras of daktuin? Dan zou het zonde zijn om die buitenruimte niet in een groen jasje te steken. Je maakt van je terras of daktuin een oase van rust waar het heerlijk vertoeven is tijdens de werkpauzes. Maar welke planten zullen het best gedijen op terrassen en daktuinen? We zetten de beste kandidaten op een rijtje.

Op zoek naar planten voor uw bedrijf?

Een groen terras op kantoor: een echte meerwaarde

Ook op kantoor kan je mooie, groene terrassen creëren. Heb je een groot balkon of een dakterras, dan kunnen we die plekken bij Any Green makkelijk van een vleugje groen voorzien.

Natuurlijk moet je wel rekening houden met het klimaat het hele jaar door. Je kiest het best voor winterharde planten die je in de zomer eventueel kan aanvullen met fleurig perkgoed. Een combinatie van wintergroene struiken, sierlijke grasplanten en kleurrijke zomerbloeiers maken van jouw buitenruimte een oase van groen in alle seizoenen.

De beste planten voor je groen bedrijfsterras

1. Wintergroene heesters

De Taxus baccata (Venijnboom) en Buxus sempervirens (Buxus) zijn uitstekende keuzes voor jouw bedrijfsterrassen. Die planten zijn winterhard, behouden hun groene bladeren in de winter en vereisen een minimaal onderhoud. Je kan ze ook uitstekend inzetten als afscheidingen om je terras in te delen. Of geniet van de taxus of buxus als louter decoratief element. Een klassieker die niet mag ontbreken!

Venijnbomen en buxus hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze enkel regelmatig te snoeien om hun vorm te behouden. Af en toe bemesten is voldoende. De plant mag nooit te nat staan, zorg dus voor een goed doorlatende plantenbak.

2. Siergrassen

Andere aanraders zijn de winterharde siergrassen zoals Festuca glauca (Blauw schapengras) of Pennisetum alopecuroides (Lampepoetsergras). Die grassen voegen textuur en beweging toe aan het terras en vereisen weinig zorg, zelfs in de koudere maanden. Ze waaien in de wind, kunnen behoorlijk hoog worden en passen bij elk soort gebouw. Snoei dode bladeren en halmen in het voorjaar, daarnaast hebben siergrassen weinig onderhoud nodig.

3. Herfsttijloos

Planten zoals Sedum spectabile (herfsttijloos), en ook de Heuchera (purperklokje) zijn winterhard en geven je bedrijfsterras een echte make-over. Ze gedijen goed in zowel volle grond als in bloempotten, waardoor ze ideale keuzes zijn voor dakterrassen of balkons. Ze voegen kleur toe, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Herfsttijloos en purperklokje vereisen weinig onderhoud. Snoei dode delen in het voorjaar en zorg voor goed doorlatende bloembakken.

4. Lavendel

Lavendel staat bekend als een zomerse, geurige plant, maar is ook bestand tegen kou. Lavandula angustifolia (echte lavendel) voegt niet alleen een vleugje kleur aan je bedrijfsterras toe, maar trekt ook bijen en vlinders aan. Lavendel is dus ook een ecologisch verantwoorde keuze. En je dompelt het bedrijfsterras meteen in een vakantiesfeertje.

Lavendel gedijt in goed doorlatende grond en volle zon. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en vormt een compacte plant.

5. Japanse esdoorn (Acer palmatum)

Voor een elegante touch op bedrijfsterrassen is de Japanse esdoorn een uitstekende keuze. Kies winterharde variëteiten die het hele jaar door hun beste kant laten zijn. De fijn vertakte bladeren en herfstkleuren geven een sierlijke touch aan je terras.

Japanse esdoorn gedijt uitstekend in ons land. Regelmatig water geven en snoeien voor vormbehoud is aangeraden.

6. Agapanthus

Agapanthus, ook bekend als Afrikaanse Lelie, voegt dan weer een zomerse toets toe aan bedrijfsterrassen. De langwerpige bloemen komen in verschillende tinten blauw en paars. Deze plant beleeft zijn hoogdagen van mei tot eind september, maar vereist wel de nodige aandacht. Het is een leuke plant om in de zomer op je terras te plaatsen.

De agapanthus is een veeleisende plant en vereist dus regelmatig onderhoud. We raden aan om een drainagelaag van grind onderin de pot te plaatsen, wekelijks te bemesten tijdens de bloeiperiode en op hete dagen dagelijks water te geven. In de winterperiode verblijft de agapanthus graag binnen of op een beschutte plaats.

7. Geraniums

Voor levendige zomerkleuren zijn geraniums een populaire keuze. Ze gedijen goed in potten en bakken, waardoor ze eenvoudig op het terras kunnen worden geplaatst voor een kleurrijk accent. Meerjarige geraniums zijn ook winterhard. Je kan ze, zolang de temperaturen ’s winters niet extreem koud worden, gewoon op het terras van je bedrijf laten staan.

Knip de geranium na de bloei even in en verwijder uitgebloeide bloemen uit de bloembak. Dat is bevorderend voor de volgende bloei. Geef de geranium water wanneer de grond droog aanvoelt.

8. Bellenplant

De Bellenplant (fuchsia) wordt in het algemeen niet groot, waardoor hij dus perfect kan dienen als terras- of balkonplant. Deze plant heeft buisvormige bloemetjes in meestal twee kleuren, een plant die je hele bedrijfsterras zal opfleuren dus. Je moet de bellenplant wel voldoende water geven in droge periodes. De Fuchsia is een harde tante die vriestemperaturen aankan, maar op extreem koude dagen is het toch aangeraden om de plant even binnen te zetten.

Op zoek naar de juiste terrasbeplanting?