4 tips voor een gezonde werkplek

4 tips voor een gezonde werkplek

4 tips voor een gezonde werkplek

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig een hot topic! Steeds meer bedrijven houden zich bezig met de wijze waarop de bedrijfsvoering wordt geregeld, met als uitgangspunten het leveren van constante en langdurige kwaliteit en duurzaamheid. Jammer genoeg uit zich dit vaak enkel in de externe bedrijfsvoering, terwijl de interne wijze van handelen minstens even belangrijk is. Uw medewerkers en u vormen immers de kern van de onderneming en tillen deze als zodanig naar een hoger niveau.

Het verdient daarom aanbeveling ook eens stil te staan bij uw interne bedrijfscultuur. Hoe gaan de medewerkers onderling met elkaar om? Is er sprake van een gezonde werkomgeving waarin elk individu kan floreren?

Deze en meer aspecten kunnen op zeer veel verschillende manieren gestimuleerd worden, zoals bijvoorbeeld door het plaatsen van groene accenten. Onderzoek heeft aangetoond dat planten en andere groene toevoegingen overduidelijk bijdragen aan een gezond werkklimaat. Hoe? In wat volgt geven we u enkele handige tips.

1. Plaats een paar planten!

Hebt u het gevoel dat uw kantoorruimte er grijs en grauw bij ligt? Zou u ook liever in een kantoor werken waar het aangenaam verblijven is? Door het plaatsen van kantoorplanten kan u op een zeer eenvoudige en niet kostelijke manier uw kantoorruimte meteen opfleuren. Planten op kantoor geven meteen dat sprankeltje kleur en welkome gezelligheid.

Kleuren hebben overigens aardig wat invloed op de menselijke geestesgesteldheid. Vooral groen staat bekend om zijn rustgevende en kalmerende werking.

2. Kies planten met luchtzuiverende werking

Veel kantoorplanten beschikken over zogenaamde luchtzuiverende eigenschappen. Dit houdt in dat ze diverse giftige stoffen in de lucht omzetten in propere lucht met een hogere concentratie aan zuurstof. Dit Is vooral handig in ruimtes waar veel apparaten staan, omdat deze nogal wat schadelijke stoffen in de lucht brengen.

Door enkele planten te plaatsen die de lucht zuiveren, wordt deze ‘vervuilde’ lucht gefilterd en ademen u en uw medewerkers veel schonere lucht in. Dit draagt logischerwijs bij tot de gezondheid van alle aanwezigen!

3. Plaats de planten in ruimten waar veel mensen aanwezig zijn

Naast apparaten, zijn er andere redenen waardoor een ruimte een gebrek kan hebben aan frisse lucht. Zijn er veel mensen aanwezig in één specifieke ruimte, bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke werkruimte of bedrijfsrestaurant? Dan kan de lucht daar al snel ongezond aanvoelen. Door de aanwezigheid van meerdere personen die allemaal in- en uitademen, gaat het zuurstofgehalte omlaag. Het goed ventileren van zo een ruimte is natuurlijk erg belangrijk. Maar daarnaast bieden planten ook een uitstekende mogelijkheid tot het zuiveren van de lucht, zodat de ruimte weer fris aanvoelt. En dit komt het werkklimaat en het energieniveau van de aanwezige medewerkers alleen maar ten goede.

4. Heeft u een buitenruimte? Maak er gebruik van!

Naast binnenruimten, kan ook het letterlijk opfleuren van een buitenruimte uw bedrijf een enorme boost geven. Beschikt uw kantoor bijvoorbeeld over een tuin dan raden wij zeker aan om deze van planten en bloemen te voorzien. Hiermee creëert u een soort kleine oase, waar u en uw medewerkers terecht kunnen om even een adempauze te nemen. De natuur is al sinds mensenheugenis een uitstekend middel tegen allerhande klachten en biedt tevens de nodige rust. Met een groene buitenruimte kunt u op bijna therapeutische wijze een rustpunt bieden in een anderzijds hectische werkomgeving.

Heeft u graag enkele persoonlijke tips en advies met betrekking tot uw specifieke situatie? Wij voorzien u graag van praktisch bruikbare ideeën om ook uw kantoor op te frissen met enkele natuurlijke toevoegingen. Neem contact met ons op, waarna wij snel een afspraak met u inplannen om uw wensen en alle mogelijkheden uitgebreid te bespreken.

Yucca (palmlelie) huren of kopen?

Meer blog items