De calathea huren als kantoorplant

De calathea huren als kantoorplant

De calathea huren als kantoorplant

De calathea is een echte eyecatcher, vooral dankzij haar tropische uiterlijk en weelderige bos bonte bladeren. Het is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit de oerwouden van Zuid-Amerika. De calathea behoort tot de familie van Marantaceae en groeit in het wild in de schaduw van grote bomen. De naam van de plant is terug te herleiden naar het Griekse woord ‘kalathos’, hetgeen korf of mandje betekent. Deze naam heeft de plant te danken aan haar bladeren, waarover we u straks meer zullen vertellen.

De calathea is een fantastische plant voor op kantoor, mede door het kleurrijke uiterlijk, maar ook vanwege het feit dat de plant zeer luchtzuiverend werkt. Vele giftige stoffen worden door de calathea moeiteloos uit de lucht gefilterd. Dit leidt automatisch tot een gezonder klimaat binnenshuis. Het onderhoud vergt een beetje onderzoek, maar is zeker niet ingewikkeld, waardoor u de plant prima op kantoor kunt onderhouden. Of u kunt gewoon beroep doen op Any Green, want wist u dat wij ook in het onderhoud van planten die u bij ons huurt voorzien?

Calathea: kenmerken

De calathea is leverbaar in een zeer breed scala aan soorten bladeren. U kunt calathea’s aanschaffen met ronde, ovale, geribbelde, spitse of golvende bladeren. De kleur van de bladeren varieert van donkergroen tot diep paars, voornamelijk betreft het de onderkant van de bladeren in deze bijzondere kleur. Ook leuk: sommige soorten hebben haast aaibare fluweelachtige blaadjes.

Een ander speciaal feitje is dat de bladeren in de nacht zichzelf sluiten. In de vroege ochtend openen ze weer bij de eerste tekenen van zonlicht. Dit is ook de reden dat de calathea ook wel de ‘living plant’ wordt genoemd. Deze beweging wordt mogelijk gemaakt door een soort van gewrichtje tussen de steel en het blad van de plant, dat in beweging komt wanneer er verandering komt in de hoeveelheid licht in een ruimte. Dit open en dicht gaan gaat soms gepaard met een zacht ritselend geluid, alsof u in het Amazonegebied zelf staat.

De calathea bereikt binnenshuis over het algemeen een hoogte tussen de 60 en 90 centimeter.

Calathea: onderhoud

De calathea vaart wel bij regelmatig kleine beetjes water geven. In de zomer kunt u de plant zeker twee maal per week water geven, in de winter kan de plant met minder overweg. De potgrond dient altijd licht vochtig te zijn zonder onder water te staan, want anders kunnen de wortels rotten, en worden de bladeren bruin. 

De plant heeft behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Niet zo gek aangezien de plant uit regenwouden afkomstig is. U kunt de plant dus vooral in de winter het beste zo nu en dan sproeien. Dit houdt de calathea ook mooi proper.

De beste plek voor een calathea is de halfschaduw, in ieder geval uit het directe zonlicht. Direct zonlicht leidt tot gele of bruine bladeren en uitdroging. De minimale temperatuur overdag en ’s nachts is 16℃, de ideale temperatuur ligt tussen 18℃ en 23℃. U kunt de calathea eens in de 2 à 3 jaar verpotten, of wanneer u duidelijk ziet dat de pot te klein wordt. Bemesten doet u liefst in de zomer. Hiervoor kunt u gewoon plantenvoeding voor groene planten gebruiken.

De calathea huren als kantoorplant

De calathea is een sierlijke en bijzondere kantoorplant. Zeker als u eens een keer tot laat in de avond op kantoor bent, dan kunt u de bewegingen van de bladeren in het echt waarnemen. Met de vele kleurrijke opties en soorten past de calathea in elk denkbaar interieur en zorgt met de luchtzuiverende eigenschappen voor een prettig binnenklimaat.

Bent u ook zo enthousiast over deze leuke plant? Bel ons dan gerust om de mogelijkheden voor uw kantoor door te nemen. Wij staan u graag bij met advies, tips en hulp in het onderhoud.

Planten huren of kopen voor op kantoor?

Meer blog items