De Monstera als kantoorplant

De Monstera als kantoorplant

De Monstera als kantoorplant

De Monstera is een populaire kamerplant met een hip en trendy imago. Dit komt vooral door het aparte en extravagante uiterlijk van de plant, omdat de Monstera eigenlijk veel weg heeft van een gatenkaas. Maar dan in plantvorm! Dit is dan ook de reden dat de plant veel andere benamingen draagt, zoals gatenplant en Deliciosa. De plant behoort tot de familie van aronskelkachtigen (Araceae).

Vrijwel alle soorten komen van origine uit gebieden in Zuid-Amerika met regenwouden, zoals Mexico en Panama. Het is een uiterst gemakkelijk te onderhouden plant, die elk interieur in één keer een hippe boost geeft. Daarnaast heeft de Monstera uitstekende luchtzuiverende eigenschappen, wat deze plant juist op kantoor tot een geliefde gast maakt.

Uiterlijk van de Monstera

De gatenplant valt direct op door de bladeren, welke groot en rond van vorm zijn en geheel voorzien zijn van gaten. De bladeren zijn in gevorkt, op een extreme manier. Tevens beschikken sommige soorten over luchtwortels, iets dat de plant nog een extra dimensie geeft. In de natuur groeit de Monstera vooral tegen bomen en rotsen op en kan een hoogte van wel 20 meter bereiken op die manier.

Als binnenplant zal de Monstera niet zo hoog worden, maar enkele meters zijn geen uitzondering. De gatenplant is over het algemeen diepgroen, maar er zijn ook soorten beschikbaar die variëren van lichtgroen tot donkergroen, witbonte planten en planten met kleiner blad en grotere gaten. Grote bladeren kunnen tot wel een meter doorsnee hebben. Een leuk detail: in China staat de Monstera symbool voor een lang leven.

Onderhoud van de Monstera

Zorg er voor dat de potgrond vooral in de lente en zomer altijd licht vochtig is. Zodra de grond droog begint aan te voelen, kan u een beetje water bij geven. De Monstera is erg gevoelig voor teveel water, geef dus liefst ietwat te weinig dan teveel. Anders gaan de wortels rotten en worden de bladeren gelig van kleur. In de winter mag de potgrond gerust een weekje droog aanvoelen. De Monstera wordt tevens blij van een goede sproeibeurt, zeker in de warmere maanden kan u dit gerust 1x per week doen.

Het beste kunt u de plant minimaal 2 meter van een raam vandaan plaatsen, omdat de Monstera niet zo goed tegen direct en fel zonlicht kan. Indirect zonlicht is dus het beste. De ideale temperatuur binnen bedraagt overdag minimaal 20℃ en ’s nachts 16℃. U kunt de plant verpotten in het voorjaar, gebruik altijd een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Ook kunt u de plant in de lente voorzien van wat extra vloeibare voeding.

De Monstera als kantoorplant

De gatenplant is een buitengewoon chique en fraaie plant, die een eyecatcher kan zijn in ontvangstruimten. De plant zuivert de lucht van diverse vervelende giftige stofjes en past bij elk interieur. Vooral op kantoor is de Monstera daarom alom geliefd. Wilt u graag weten, of deze plant allicht iets voor u is? Neem vrijblijvend contact op met ons.

Kantoorplanten huren of kopen?

Meer blog items