De scindapsus als kantoorplant

De scindapsus als kantoorplant

De scindapsus als kantoorplant

De scindapsus is een prachtige plant die met name als klimplant terug te zien is in de natuur. Van origine groeit de plant in bosgebieden in Zuidoost-Azië, waar de scindapsus veelal terug te vinden is opklimmend tegen hoge bomen. De officiële benaming van de plant luidt Scindapsus Epipremnum, behorend tot het specifieke ras Aureum. De scindapsus behoort tot de familie van Araceae, ofwel de aronskelkachtigen.

Een bijzonder groot voordeel van deze plant op kantoor, is het feit dat de scindapsus over uitstekende luchtzuiverende eigenschappen beschikt. In de bladeren van de plant bevinden zich minuscule huidmondjes, welke meerdere soorten giftige en schadelijke gassen opnemen die door de plant worden opgenomen in de wortels. Sterker nog; de plant gebruikt deze stofjes als voeding. De lucht in de ruimte wordt op deze manier een stuk gezonder. Gecombineerd met het fraaie exotische uiterlijk maakt dit dus een prachtige plant voor elk kantoor.

Uiterlijk van de scindapsus

De scindapsus is een plant die sterk in uiterlijk kan variëren, omdat er vele sub soorten bestaan die elk er net iets anders uit zien. De bladeren kunnen erg in grootte verschillen, van enkele centimeters tot soms wel tientallen centimeters groot. In de natuur kunnen de bladeren een lengte bereiken van maar liefst 90 centimeter, al zal dit binnenshuis niet zo heel snel voor komen. De kleuren van de bladeren variëren van helder- en donkergroen tot wit en gelig.

De benaming van de plant komt overigens uit het Grieks en is een samenvoeging van epi (dit betekent ‘op’) en premnum (dit betekent ‘stam’), hetgeen de groeiwijze van de plant aanduidt. Daarnaast geloofde men in het oude Griekenland dat de plant diens eigenaar geld en geluk zou brengen! Deze plant kan als klimplant en als hangplant worden geplaatst, waarmee de plant vooral voor kleinere ruimten goed geschikt is.

Onderhoud van de scindapsus

U dient er voor te zorgen dat de potgrond van de scindapsus altijd licht vochtig is. Wat ten allen tijde dient te worden voorkomen, is een laagje water onderin de pot. Dit kan namelijk leiden tot rottende wortels en uiteindelijk tot het afsterven van de scindapsus. Uiteraard is uitdroging tevens niet aan te raden, een manier om te controleren of de plant voldoende water krijgt is even aan de grond te voelen. Als deze een beetje vochtig aanvoelt, dan is alles goed. In de winter verlangt de plant in elk geval minder water, dan in de zomer.

De plant hoeft niet gesproeid te worden, u kunt dit echter wel periodiek doen om de plant van stof te ontdoen. De scindapsus staat graag op een plek met licht, doch geen direct zonlicht. Daardoor kan de plant uitdrogen. U kunt de plant wel op ietwat donkere plekken zetten, alleen zullen de bladeren dan minder kleurschakeringen vertonen en wat donker blijven. De minimale temperatuur waarin de plant graag vertoeft is overdag 20℃ en ’s nachts 14℃. U kunt de plant ongeveer eens in de drie jaar verpotten, bij voorkeur in de lente. Gebruik hiervoor een pot die plusminus 20% groter is dan de vorige.

De scindapsus als kantoorplant

Met het fraaie exotische uiterlijk is deze plant een feest voor elk kantoor. Omdat het een klimplant betreft, kunt u de plant op vele manieren inzetten om uw kantoorinterieur te verfraaien. De plant zuivert bovendien de lucht op kantoor, zeker in ruimten met veel apparaten kan dit zeer gunstige effecten opleveren. Wilt u graag meer informatie over de scindapsus? Of wilt u graag een scindapsus uitproberen? Neem contact met ons op, wij voorzien u van al het advies..

Planten huren of kopen voor op kantoor?

Meer blog items