Hoe kunnen planten in je winkel of toonzaal het aankoopgedrag van je klanten beïnvloeden?

Hoe kunnen planten in je winkel of toonzaal het aankoopgedrag van je klanten beïnvloeden?

Hoe kunnen planten in je winkel of toonzaal het aankoopgedrag van je klanten beïnvloeden?

Planten in je winkel of toonzaal, het lijkt je misschien een overbodige kost. Maar daar denk je beter anders over. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat planten het aankoopgedrag van klanten op een positieve manier beïnvloeden. Klanten spenderen meer tijd in een plantrijke winkel of toonzaal en geven ook meer geld uit. Planten zijn met andere woorden een investering die je snel terugverdient.

De juiste planten kopen voor je winkel of showroom?


Planten creëren een gemoedelijke sfeer in de winkel en toonzaal en bevorderen het koopgedrag

Waar zou je als klant het liefste gaan winkelen? In een kale ruimte waar enkel producten op rekken en reclameborden te zien zijn? Of een winkelruimte waar tussen de rekken planten staan die de hele zaak opvrolijken? Die tweede optie natuurlijk! Als winkeleigenaar is het daarom erg belangrijk om in te zetten op planten voor je winkelruimte. Ze kunnen het koopgedrag namelijk aanwakkeren.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Consumatics blijkt dat bezoekers maar liefst 38 procent meer tijd doorbrengen in een winkelruimte die aangekleed is met planten. Dat komt voornamelijk omdat planten een huiselijke en gemoedelijke sfeer creëren in de winkel of toonzaal. Planten brengen mensen tot rust.

Uit datzelfde onderzoek van Consumatics blijkt dat 17 procent zich veiliger en tevredener voelt in een winkelruimte aangekleed met planten. Ze voelen zich kalm en veilig en hebben geen reden om de winkel snel te verlaten. Planten brengen de ruimte helemaal tot leven. Ze zien er dus niet alleen mooi uit, maar hebben ook nut.

Planten geuren lekker en geuren trekken klanten aan

Er is nog een reden waarom planten het koopgedrag van klanten bevorderen. Planten, en dan vooral bloeiende planten, brengen een aangename geur met zich mee. En ook dat zorgt ervoor dat mensen meer en langer zullen winkelen. In veel moderne winkelcentra worden daarom op artificiële wijze frisse geuren verspreid.

Wie kan inspelen op het gevoel van potentiële klanten, die wint klanten. Planten zijn mogelijk de meest eenvoudige manier om dat te doen.

Winkel onderverdelen met planten

Een leuke manier om planten in te zetten in je winkel is door ze te gebruiken als room dividers. Wil je twee secties van je winkel van elkaar scheiden? Doe dat dan met een reeks planten die je in hoge (of lage) bloempotten plaatst. Zo zorg je niet alleen voor meer groen, maar ook voor meer overzicht – en dus shopcomfort – in je winkel, zeker in combinatie met signalisatiebordjes. Gehaaste klanten vinden zo sneller wat ze zoeken. En je voegt terwijl ook wat groen toe. Een win-win, als je er de ruimte voor hebt.

Propere lucht dankzij planten in een winkelruimte

En natuurlijk verbeteren planten ook de luchtkwaliteit in je winkelruimte. Planten produceren zuurstof en filteren giftige stoffen uit de lucht. Ze creëren met andere woorden een gezonde winkelomgeving en dat zullen je klanten – en de werknemers in je winkel – zeker weten te appreciëren.

Tips voor planten in een winkelruimte

Is de winkelruimte eerder klein en heb je weinig plaats voor planten in de winkel? Dan moet je inzetten op verticaliteit. Plantenwanden zijn helemaal in. We bevestigen de planten dan aan panelen die we boven elkaar aan de muur hangen. Zo hangen de planten dus aan de muur en nemen ze geen vloeroppervlakte in.

Zijn ook de muren geen optie omdat je winkel vol rekken staat? Dan zijn hangplanten een uitstekend alternatief. Ze nemen absoluut geen plaats in, geven een hippe toets aan het interieur en ze zorgen voor extra dynamiek in de ruimte.

Geïnteresseerd in planten voor je winkelruimte of toonzaal? Any Green helpt je graag!

Het is duidelijk: planten hebben wel degelijk een invloed op het koopgedrag van klanten. Potentiële kopers zullen zich tevredener en veiliger voelen in jouw winkel wanneer er planten staan en er ook veel meer tijd besteden. Dat resulteert in meer aankopen en meer winst voor jou.

Bij Any Green helpen we je graag om je winkel aan te kleden met planten! We luisteren naar je wensen en selecteren zorgvuldig planten die bij jouw winkel en interieurstijl passen. Contacteer ons vrijblijvend en maak een afspraak.

De juiste planten kopen voor uw bedrijf of kantoor?


Meer blog items