Hoe planten beschermen tegen de winterkou?

Hoe planten beschermen tegen de winterkou?

Hoe planten beschermen tegen de winterkou?

Met de winter in aantocht verdient het aanbeveling om na te denken over eventuele planten die u in en rondom kantoor heeft staan. De planten die binnen staan zullen in dit geval niet veel extra werk vergen, aangezien de temperatuur op kantoor doorgaans constant blijft. Het enige waar u wel aan dient te denken, is de luchtvochtigheid. Doordat in de winter de verwarming extra moet werken, wordt de lucht automatisch droger. Om ervoor te zorgen dat planten niet uitdrogen, kunt u het beste de luchtvochtigheid meten en bij onvoldoende vocht de planten zo nu en dan vernevelen.

Maar hoe zit het met kantoorplanten die buiten staan in de winter?

Indien u over een buitenruimte beschikt die aan uw kantoorpand grenst, dan bestaat de kans dat u daar ook wat planten heeft geplaatst. Het is dan erg belangrijk te bekijken of de planten op een goede standplaats zijn gezet. Het beste is ervoor te zorgen dat de planten tijdens de winter op een enigszins beschutte plek staan, denk bijvoorbeeld aan een heg of hek, of vlak bij de gevel van uw kantoorpand. Indien uw kantoorpand middenin een stadsgebied gelegen is, dan zullen de planten ietwat minder last hebben van diverse weersomstandigheden omdat de omliggende gebouwen voor bescherming zorgen. Is er echter sprake van een grote open ruimte, dan kan vorst, sneeuw, hagel en zelfs regen zorgen voor beschadigingen. De ligging in het land speelt ook een rol; in het binnenland is de kans groter op strenge vorst, dan in de kustprovincies. Dit zijn dus allemaal zaken die u in overweging zult moeten nemen in verband met de standplaats van uw kantoorplanten tijdens de wintermaanden.

Let vooral op vorstgevoelige kantoorplanten in de winter

Planten zijn in grofweg twee soorten te onderscheiden, namelijk planten die af zullen sterven bij (langdurige) vorst en groenblijvende planten, die veelal uit koudere gebieden afkomstig zijn en dus wel tegen een vriesstootje kunnen. De eerste verzameling planten noemt men ook wel de vorstgevoelige planten. Het beste advies luidt deze vorstgevoelige planten in potten te zetten en ze op een beschutte plek te plaatsen, zoals een veranda of kas. Nu is dit natuurlijk niet altijd even goed mogelijk.

Indien de kantoorplanten buiten moeten blijven tijdens de winter, zorgt u er dan in ieder geval voor dat ze geplant zijn op een plek die voldoende waterdoorlatend is. De planten zullen bij vorst namelijk het snelste sterven, indien ze langdurig met natte voetjes te kampen hebben. Deze overdaad aan water zal bevriezen, waardoor de wortels mee bevriezen en zodoende de plant ook. Is er sprake van een paar graden vorst, dan zal dit niet veel problemen opleveren omdat de planten in de tussentijd weer de ruimte krijgen te ontdooien. Om de plantjes extra te beschermen, kunt u bij lichte vorst de planten wat meer beschutten door ze als het ware in te pakken met wat stro, bubbeltjesfolie en/of dennentakken. Bij lange en strenge vorst kunt u ze daarentegen echt het beste naar een warmere plek verhuizen.

Wat doet u het beste met groenblijvende kantoorplanten in de winter?

Groenblijvende kantoorplanten kunnen beter tegen vorst, omdat ze afkomstig zijn uit regio’s waar het vaker vriest. Waar u wel op dient te letten, zijn de dagen dat het ’s nachts vriest en overdag een felle zon schijnt. De bladeren kunnen dan overdag uitdrogen en in extreme gevallen verbranden. U kunt dit voorkomen, door overdag een paar oude lappen, jute zakken of handdoeken over de bladeren te leggen. Zo worden de planten adequaat beschermd tegen fel zonlicht. Vriest het gedurende een periode hevig, dan kunt u ook groenblijvende planten een beetje beschutten met stro of dennentakken, net zoals het geval is bij vorstgevoelige planten.

Twijfelt u over de juiste manier van uw kantoorplanten in de winter?

Heeft u planten in een buitenruimte, maar weet u niet zo goed tot welke soort deze behoren? En kunt u daardoor niet zo goed inschatten welke bescherming het beste is voor uw kantoorplanten tijdens de winter? Neem dan gerust eens contact op met Any Green. Wij kunnen u uitgebreid adviseren over passende maatregelen die u kunt nemen, om in het voorjaar nog steeds te kunnen genieten van de aanwezige planten op kantoor.

Kantoorplanten huren of kopen?

Meer blog items