Kantoorplanten als investering: kostenbesparend?

Kantoorplanten als investering: kostenbesparend?

Kantoorplanten als investering: kostenbesparend?

Elke investering in een bedrijf vraagt om een financiële analyse. Een investering is in feite niets anders dan een tijdelijke uitgave die in de toekomst weer terugverdiend zal moeten worden. Nu zijn er natuurlijk een aantal standaard zaken waarin u als ondernemer zult investeren, zoals goed werkende informatica, degelijke huisvesting en de nodige kantoorbenodigdheden. Zonder deze zaken wordt werken immers een beetje moeilijk.

Maar wanneer de basisbenodigdheden eenmaal geregeld zijn, wordt het tijd om aandacht te schenken aan iets minder voor de hand liggende bronnen van potentiële inkomsten. Niet elke investering zal direct in geld kunnen worden omgezet, maar dit zegt in feite weinig over het nut ervan. Heeft u bijvoorbeeld al eens aan kantoorplanten gedacht? Misschien lijken planten in eerste instantie een onnodige toevoeging aan uw kantoor. Niets is echter minder waar. Kantoorplanten hebben op verschillende manieren een belangrijke toegevoegde waarde. We overlopen er enkele.

Een gezonde werkomgeving

Planten op kantoor hebben meerdere eigenschappen die bijdragen aan een algeheel gevoel van gezondheid. Zo hebben ze de uiterst fijne eigenschap de lucht te zuiveren van de ruimte waarin ze worden geplaatst. Vooral op kantoor is dit erg welkom, omdat er in een kantoor vaak diverse apparaten staan die de lucht vervuilen met giftige stoffen zoals kooldioxide. Ook wordt lucht snel muf van uitgeademde lucht en transpiratie indien je voor lange tijd met meerdere mensen in een kleine ruimte vertoeft. Planten zetten giftige stoffen zoals kooldioxide echter om in zuurstof, waardoor we juist weer vrijer kunnen ademhalen.

Daarnaast speelt ook de luchtvochtigheid een rol. Gebouwen zijn tegenwoordig erg goed geïsoleerd. In combinatie met centrale verwarming zorgt dit vaak voor droge en niet ververste lucht. Droge lucht kan onder andere leiden tot droge of zelfs pijnlijke ogen, uitdrogende slijmvliezen en in ernstige gevallen tot een moeizame ademhaling. Planten op kantoor dragen bij aan het verhogen van de luchtvochtigheid in ruimtes omdat het grootste gedeelte van het water dat aan planten gegeven wordt verdampt. Hierdoor droogt onze huid niet uit en worden ook de bovenvermelde kwalen voorkomen.

Natuur schept rust en harmonie

Vele wetenschappelijke studies hebben inmiddels bewezen dat de natuur een uiterst therapeutische werking heeft op de mens. Een wandeling door een prachtig bosgebied kalmeert de zenuwen, vermindert stress en zorgt voor een algemeen gevoel van welbehagen. Nu is een kantoor met enkele planten misschien niet geheel vergelijkbaar met een bos, maar toch dient de positieve uitwerking ervan absoluut niet te worden onderschat. Een paar groene accenten in een anderzijds grauw en kil geheel kunnen een wereld van verschil maken. Medewerkers voelen zich prettig en op hun gemak in een groene werkomgeving. Daarnaast bevorderen kantoorplanten de creativiteit. Ze scheppen ook rust, waardoor eventuele werkdruk gemakkelijker kan worden losgelaten.

Het esthetische argument

Naast voordelen aangaande de gezondheid, zijn planten natuurlijk ook op zich erg mooi. Ze sieren elke ruimte waarin ze worden geplaatst. Heeft u het gevoel dat er iets mist aan uw (kantoor)interieur? Dan is de kans groot dat een paar kantoorplanten hier direct verandering in kunnen brengen. Zo maakt u niet alleen uw medewerkers blij, maar ook potentiële klanten. Hen wacht immers een fraai en warm onthaal.

Kortom, planten hebben vele mooie eigenschappen die zowel op korte als lange termijn een positieve bijdrage leveren aan uw kantoorruimte. Daarnaast zijn kantoorplanten in het geheel niet duur, dus het lijkt haast vreemd om niet te investeren in deze natuurlijke opfrissers!

Benieuwd naar de mogelijkheden van planten bij u op kantoor?

Meer blog items