Varkensboom huren als kantoorplant

Varkensboom huren kopen als kantoorplant

Varkensboom huren als kantoorplant

De varkensboom is een zeer leuke kamerplant, die kan uitgroeien tot een heel struikje of zelfs boompje, vandaar ook de benaming. Deze plant komt van origine uit tropische gebieden in Centraal- en Zuid-Amerika en behoort tot de familie van Clusiaceae (Guttiferae). De officiële benaming luidt Clusia rosea. In het bijzonder is de Clusia rosea ‘Princess’ erg populair als kantoorplant. Het is een enigszins compacte vorm van de varkensboom met prachtige, stevige bladeren.

De varkensboom of clusia rosea is vernoemd naar de Franse Charles De l'Écluse, een medicus en botanicus, die zijn naam heeft gelatiniseerd naar Carolus Clusius om zijn beroep als plantkundige extra in de verf te zetten. Carolus Clusius was een fervent reiziger en importeerder van planten in Europa, zoals de snijboon, de schorseneer, de jasmijn, de tulp, en dus ook de clusia rosea ‘Princess’.

De varkensboom is een erg fijne plant voor op kantoor.

Varkensboom: kenmerken

De varkensboom is een prachtig mooie plant, met vooral opvallende bladeren die zeer groot kunnen worden, tot wel 20 centimeter lang. De bladeren zijn te omschrijven als vrij dik, enigszins rond dan wel ovaal en met een bijzondere glans. Ze hebben tevens de bijzondere eigenschap dat krassen die op het oppervlak worden gemaakt zeer lang zichtbaar blijven. In het Engels wordt deze plant bijgevolg ook wel “autograph tree” genoemd; de “boom van handtekeningen”. Uiteraard betekent dit niet dat u dat direct moet uitproberen, een plant is immers een levend organisme.

In de natuur bloeit de varkensboom veelvuldig, als kamerplant echter zelden. Gebeurt dit wel, dan kunt u opvallende witte en roze bloemen verwachten.
De varkensboom wordt voorts niet zo heel hoog; bij aanschaf is de plant doorgaans zo’n 35 cm oog, en groeit maximaal tot circa 100 cm.

Varkensboom: onderhoud

Net als de vele andere kantoorplanten die we al aan u hebben voorgesteld, is de varkensboom ook al zo een gemakkelijk te onderhouden plant. De varkensboom gedijt het beste op een plekje in de halfschaduw: geen direct zonlicht dus, maar wel licht. Te veel licht zal op den duur bruine bladeren veroorzaken. Let hier dus goed op: de plant geeft op deze manier aan dat het licht te fel is.
Wat temperatuur betreft staat de plant het liefst op een plek met minimaal 16°C. In de winter kan dit 10°C zijn. Gezien echter de tropische herkomst van de plant, is boven de 16°C veiliger en rond de 20°C ideaal.

De varkensboom heeft verder redelijk wat water nodig. Zorg er wel voor dat er geen stilstaand water onderin de pot blijft zitten, want dit veroorzaakt rotting van de wortels. Het beste is om de potgrond altijd een beetje vochtig te houden, uitdrogen is in ieder geval niet goed.

Ook heeft de plant in de zomermaanden baat bij een beetje plantenvoeding, ongeveer eenmaal per maand. Verpotten dient eens in de 2 tot 3 jaar te gebeuren.

De varkensboom huren of kopen als kantoorplant

De Clusia rosea ‘Princess’ is een opvallend fijne plant, met de grote sterke bladeren en het uiterlijk van een boompje. De plant kan de lucht zuiveren in een ruimte tot wel 30 m² en is daarmee zeer goed geschikt voor op kantoor. Een eventuele overvloed aan CO2 en andere vervuilende stoffen in de lucht worden door de varkensboom efficiënt geneutraliseerd. Tevens maakt de variabele doch geringe grootte deze plant makkelijk plaatsbaar, omdat er niet veel ruimte nodig is.

Heeft de charmante varkensboom uw aandacht getrokken, en zou u graag willen weten of de varkensboom ook in uw kantoorruimte kan worden geplaatst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden omtrent het huren of kopen van een varkensboom als kantoorplant.

Varkensboom huren of kopen?

Meer blog items