Wat is Biofilie?

Wat is Biofilie?

Wat is Biofilie?

Sinds het bestaan van de mens speelt de natuur een oneindig belangrijke rol in het leven.  Een rol veel belangrijker dan de verstedelijking die heeft plaats gevonden. We spreken pas sinds een tienduizendtal jaren over dorpen of steden, maar de natuur was altijd al aanwezig.  In de geschiedenis zien we dat de mens grotendeels als jager zowel als verzamelaar uit de natuur heeft geleefd.  Die achtergrond kunnen we niet zomaar parkeren en verder gaan.

Dat is ook de reden waarom elke mens ‘biofiel’ is. De natuur heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mens. We voelen ons verbonden met de natuur, aangetrokken tot het begin van ons ontstaan. 
Onze behoeftes zijn op de natuur gebaseerd zowel voor het materiële (kijk maar naar onze grondstoffen), maar ook emotioneel en intellectueel halen we ons hart op in de natuur, die ons tegemoet komt binnen heel wat verlangens. 

Dat is net de reden waarom we ons hechten aan kat of hond als huisdier of thuis en op kantoor zo graag een plantje zetten om de boel op te vrolijken en aan een zieke een boeketje afgeven? Of dit helpt? Zeker! En niet enkel thuis: vele studies hebben al aangetoond dat de aanwezigheid van natuurlijke aspecten in onze kantoren zelfs de kans op burn-out en depressie aanzienlijk verminderd en uiteraard onze luchtkwaliteit heel wat beter is.  We voelen ons beter dankzij de heelzame werking van planten, maar dus ook door onze oorsprong.  De aanwezigheid van planten op het werk hebben een rustgevend effect op de mens. Bekijk het maar als “het creëren van onze natuurlijke habitat” binnen de huidige maatschappij. 

Even om bij stil te staan en deze theorie te staven: waarom kunnen we stilstaan bij de kleuren van een prachtig herfstblad, de geur van pas gemaaid gras of onze straten vol bloesems en hebben we dit niet bij een gebroken glas of roestige spijkers? 

Hoe kan u uw kantoor op biofiele wijze inrichten?

Vraag meer info Wij zorgen voor een aangepast voorstel

Meer blog items