5 tips om je kantoor te veranderen in een prettige leefomgeving

5 tips om je kantoor te veranderen in een prettige leefomgeving

5 tips om je kantoor te veranderen in een prettige leefomgeving

Heb je het idee dat je medewerkers vaak moe of ziek zijn? Of voel je jezelf niet zo actief op kantoor de laatste tijd? Dan kan het raadzaam zijn je kantoor eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen.

Veel kantoren schieten namelijk op bepaalde punten te kort die te maken hebben met een gezond leefklimaat. In dit artikel vind je meer informatie over stappen die je kunt nemen, om van je kantoor een prettige leefomgeving te maken en waarom dit positieve effecten heeft op de gezondheid.

Tip 1: Begin met het toevoegen van planten

Eigenlijk is de eerste tip die wij altijd geven: plaats planten! Planten doen zoveel voor je gezondheid. Iedereen weet dat planten CO2 omzetten in zuurstof, zodat wij mensen kunnen ademen.

Maar planten hebben ook een bewezen rustgevend en ontspannend effect, filteren vele giftige stoffen uit de lucht en vrolijken een ruimte direct op. Je hoeft er verder niets voor te doen, enkel de plant neerzetten en de positieve effecten direct ervaren.

Tip 2: Neem je verlichting eens onder de loep

Naast het toevoegen van planten, is het raadzaam eens te kijken naar de verlichting op kantoor. Donkere ruimtes maken je al gauw somber en kunnen een negatief effect op de gezondheid van je medewerkers hebben.

Te fel licht kan weer tot hoofdpijn en slaapproblemen leiden, omdat de melatonineaanmaak hierdoor verkleind wordt. Een optie voor kantoorruimtes is de zogenaamde biodynamische verlichting. Die verlichting past zich aan het menselijk bioritme aan en verandert gedurende de dag mee. Leuk detail: je planten zullen je ook dankbaar zijn hiervoor.

Tip 3: Gebruik bij voorkeur veel natuurlijke materialen

De materialen in een ruimte hebben ook een grote invloed op het leefklimaat. Een hoop grijze meubels en veel kunststof en metaal kunnen een ruimte al snel grauw doen ogen. Daarnaast zal vooral kunststof ook giftige stofjes afgeven, zeker wanneer er een warm apparaat op staat zoals een fax of printer. Je bent beter af met materialen zoals hout, linoleum of bamboe. Dit zal de uitstraling van je kantoor ook in één oogwenk verbeteren.

Tip 4: Werk ook aan de akoestiek op kantoor

Iets dat ook erg vervelend kan zijn, is een kantoor waar je alles kunt horen dat anderen doen. Zeker indien je geconcentreerd ergens mee bezig wil zijn. Indien het niet mogelijk is om de gehele akoestiek te verbeteren, bijvoorbeeld wanneer je kantoor grote open ruimten heeft, dan kan je in elk geval starten met één of twee kleine stille ruimten in te richten.

Ook kan je gaan voor tapijt in plaats van een gladde vloer. Bovendien komen de planten hier ook weer om de hoek kijken, want planten zorgen altijd voor een significante verbetering in de akoestiek. Een bijzondere toevoeging zoals een groene wand kan hier helemaal goed bij helpen.

Laat je medewerkers meer ontspannen en bewegen

Als laatste tip: lang stilzitten is natuurlijk ook niet goed voor de mens. Spoor je medewerkers daarom aan af en toe op te staan en een paar minuutjes te bewegen. Indien je over een buitenruimte beschikt is dat ideaal, want frisse lucht doet wonderen.

Je kunt ook overwegen om de buitenruimte eens flink op te knappen en daar een mooie rusttuin van te maken. Benieuwd naar ideeën om bovenstaande tips in je kantoorruimte te integreren? Bel dan eens met Any Green, wij denken graag met u mee.


Meer blog items