7 planten die de lucht op kantoor zuiveren

7 planten die de lucht op kantoor zuiveren

7 planten die de lucht op kantoor zuiveren

Planten op kantoor bieden heel wat voordelen. Zo zorgen planten niet alleen voor een aangename en groene werkomgeving; ze hebben ook heel wat eigenschappen die het fysieke welzijn van werknemers verbeteren. We staan er niet altijd bij stil, maar de lucht op kantoor is vaak erg onzuiver. Stofjes afkomstig van computers, kopieerapparaten, kuisproducten… dwarrelen er in grote getale rond en kunnen de gezondheid van werknemers schade toebrengen.

Deze 7 planten zijn zeer geschikt om de lucht op kantoor te reinigen:

1. Klimop (hedera)

Klimop is volgens de NASA de beste plant om lucht te zuiveren. Onderzoek heeft aangetoond dat klimop allergenen zoals schimmels en formaldehyde, afkomstig uit spaanplaat, meubels en textiel, uit de lucht haalt.

Klimop is bovendien een erg gemakkelijke plant in onderhoud: de plant heeft weinig licht nodig. Je zet de plant ergens in een hoek van het kantoor en laat klimop hangend groeien. Geregeld water geven is echter wel een voorwaarde om de plant gezond te houden.

2. Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant is een sierlijke, mooie plant. In de zomer geeft ze witte bloemen in de vorm van een lepel. De lepelplant is gemakkelijk te onderhouden. Net als klimop heeft ze weinig licht nodig heeft, maar veel vocht.
Deze plant heeft een zeer zuiverende functie en kan heel wat giftige stoffen uit de lucht filteren, zoals benzeen, formaldehyde, xyleen en aceton.

3. Bamboepalm (Chamaedorea)

De bamboepalm is een kleinere, exotische palm. Ook deze plant is volgens NASA-onderzoek zeer luchtzuiverend en filtert vooral benzeen en formaldehyde. Bovendien is bamboepalm een uitstekende luchtbevochtiger.
Net zoals andere soorten uit de palmfamilie, is bamboepalm gemakkelijk te onderhouden. Je geeft de plant best een plekje in halfschaduw. Vermijd direct zonlicht. De potgrond moet altijd vochtig .

4. Goudpalm of arecapalm

Goudpalm of arecapalm is één van de beste planten om op kantoor te hebben. De plant is een uitstekende luchtbevochtiger en filtert tal van giftige stoffen uit de lucht.
Goudpalm is ook zeer gemakkelijk te onderhouden. De plant houdt van veel licht, maar zet hem niet in direct zonlicht. Halfschaduw is ook voor deze palm ideaal. De plant heeft veel vocht nodig. Zorg wel dat je niet te veel water geeft, want dan kunnen de wortels rotten. Goudpalm kan groot worden, en past daarom vooral in grote ruimtes.

5. Rubberplant (Ficus robusta)

De rubberplant gedijt ook op plaatsen met weinig licht en warmte, heeft weinig water nodig en is goed resistent tegen insecten. Dit maakt de plant zeer gemakkelijk in onderhoud, en vrij uniek, want weinig planten kunnen ook in schaduw overleven.
De rubberplant verwijdert vooral formaldehyde uit de lucht.

6. Drakenbloedboom (Dracaena marginata)

De drakenbloedboom is een grote plant die wel enkele meters hoog kan worden. Ze gedijt het best in een plekje in de zon.
De drakenbloedboom verwijdert xyleen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht.

7. Krulvaren (Nephrolepis)

De krulvaren komt zowat in alle regenwouden ter wereld voor. De plant heeft een sterk luchtzuiverende werking en filtert vooral formaldehyde en schimmels.
Krulvaren staat het best in een plekje in de halfzon. De plant moet regelmatig water krijgen. Ze houdt ook van een regelmatige sproeibeurt.

Ook op zoek naar planten voor kantoor?

Meer blog items