De crassula als kantoorplant

De crassula als kantoorplant

De crassula als kantoorplant

Wilt u een écht onderhoudsvriendelijke plant op kantoor plaatsen? Overweeg dan eens een vetplant! De crassula is een plant die tot de familie van Crassulaceae behoort, een tak van vetplanten of succulenten. De crassula komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, maar wordt tevens teruggevonden op Madagaskar en in het oosten van Afrika. Deze plant groeit vooral in zeer zonnige en droge gebieden en behoeft daardoor slechts weinig water en onderhoud.

Een leuk detail: deze plant wordt ook wel eens jadeplant of geldboom genoemd. Vroeger geloofde men dat het bezitten van deze plant financiële voordelen op kan leveren. Vooral op een kantoor kan dit dus een leuke bijdrage zijn. De crassula is uitzonderlijk gemakkelijk te onderhouden, bovendien zijn er zo ontzettend veel sub soorten dat het uiterlijk van de crassula oneindig veel variëteiten heeft. Voor elk kantoorinterieur is een passende plant te vinden.

Uiterlijk van de crassula

De crassula is een speciaal soort plant, namelijk een succulent. Succulenten worden in de volksmond ook wel vetplanten genoemd en staan bekend om de eigenschap water op te slaan voor droge perioden. De meeste soorten vetplanten zijn immers afkomstig uit zeer zonnige en droge gebieden, hetgeen evolutionair heeft gezorgd voor deze manier van overleven.

De manier waarop vetplanten water opslaan verschilt per soort, dit kan plaatsvinden via de stengels, wortels en bladeren. De crassula slaat het water op in de blaadjes, dit uit zich in enigszins dikke en vlezige bladeren. De bladeren van de crassula kennen een enorme variëteit aan kleuren en vormen, de keuze voor een speciaal uiterlijk ligt dus geheel bij u. Van groen tot rood, geel en paars en rond, langwerpig, ovaal of dun: bijna alles is mogelijk. U kunt dus bij elk denkbaar interieur een passende crassula vinden.

Onderhoud van de crassula

Zoals eerder aangegeven slaat de crassula water op in de bladeren, daardoor behoeft de plant zeer weinig water. Het water dat in de bladeren is opgeslagen wordt bij droge perioden verdampt via het vetlaagje op de blaadjes. In het voorjaar kunt u de plant eens in de twee weken water geven, u dient dan op te letten dat de grond eerst goed uitdroogt. Geeft u de plant teveel water dan kunnen de wortels rotten en de crassula zal hier niet wel bij varen. In de zomer is éénmaal per week water geven veelal voldoende, in de winter hoeft dit slechts eens in de zes weken.

U hoeft de crassula niet te sproeien, enkel om stof te verwijderen. De plant staat heel graag op een zonnig plekje, maar plaats de crassula niet meteen in direct zonlicht. U kunt de plant beter iets verder van het raam zetten en gedurende het jaar de plant steeds een stukje dichterbij plaatsen. Bij een teveel aan direct zonlicht kan het blad namelijk verbranden. Is er te weinig licht? Dan kunnen de blaadjes uitvallen. De minimale temperatuur overdag is 12℃, in de avonduren en nacht 5℃. Wilt u de crassula een beetje laten groeien, verpot het plantje dan in de lente of zomer. Kies voor een plantenbakje dat minimaal 20% groter is. De beste potgrond voor de crassula is cactusgrond.

De crassula als kantoorplant

De crassula is een enorm veelzijdige plant, die overal dienst kan doen als aantrekkelijk accessoire. Vanwege de grote verschillen in uiterlijk en grootte kunt u de plant overal zetten, van een bureau tot een ontvangstruimte. Deze sterke plant behoeft zo weinig onderhoud dat iedereen de crassula in leven kan houden, waardoor deze plant bij uitstek geschikt is voor op kantoor. Bent u nieuwsgierig naar de crassula? Contacteer dan Any Green, wij voorzien u graag van ideeën en advies met betrekking tot het plaatsen en onderhouden van de crassula als kantoorplant.

Crassula huren of kopen op kantoor?

Meer blog items