De olifantenpoot huren als kantoorplant?

De olifantenpoot huren als kantoorplant?

De olifantenpoot huren als kantoorplant?

De olifantenpoot wordt in het buitenland ook wel eens 'Pony tail' genoemd, in Nederland en België draagt hij echter de benaming olifantenpoot. Dit komt door het uiterlijk van de plant, bestaande uit een robuuste stam en een verdikking bij de voet die knolvormig is; hierdoor lijkt de plant echt op een olifantenpoot.
De plant behoort tot de familie van Asparagaceae; de officiële benaming van de olifantenpoot luidt Beaucarnea Recurvata of Nolina Recurvata. De plant is afkomstig uit gebieden in en rondom Mexico. Het is een bijzondere en fraaie groene toevoeging die elke kantoorruimte direct opfleurt.

Uiterlijk van de olifantenpoot

De Beaucarnea heeft een stevige stam, met mooie heldergroene dunne bladeren die vanaf de kruin naar beneden hangen. Het uiterlijk is behoorlijk opvallend, maar de stam is niet alleen esthetisch bijzonder te noemen. De verdikking in de stam die zo opvalt heeft namelijk een belangrijke functie: er wordt water in opgeslagen. Net als een kameel beschikt de plant daarmee over reserves, die ertoe leiden dat de olifantenpoot een redelijk lange periode zonder water kan leven. De plant kan in het wild soms wel eens bloeien, helaas gebeurt dit binnenshuis vrijwel nooit.

Onderhoud van de olifantenpoot

De Beaucarnea heeft erg weinig water nodig, doordat de plant zelf water opslaat. Het kan echter hierdoor soms een beetje lastig zijn, om in te schatten wanneer u de olifantenpoot water dient te geven. De vuistregel is daarom, dat u de plant het beste weer kunt bevochtigen indien de grond droog aanvoelt. Dit zal in de zomer uiteraard iets sneller gebeuren dan in de winter. De Beaucarnea voelt zich overigens prettig in een ruimte met een relatief lage luchtvochtigheid.

De olifantenpoot houdt van een lichte standplaats, maar het liefst niet in direct zonlicht. U loopt dan het risico dat de bladeren in een rap tempo bruin zullen worden door uitdroging. Hanteer het liefst een afstand van 2 tot 3 meter bij een raam vandaan, of zet de plant bij een raam op het oosten. In de zomer kunt de olifantenpoot ook buiten plaatsen, maar wederom niet in direct zonlicht.

In de zomer kunt u de plant tweemaal per maand wat plantenvoeding geven, in de winter is dit niet nodig. De olifantenpoot groeit niet erg snel, dus u hoeft de plant slechts eens in de paar jaren te verpotten. Snoeien doet u het beste in het voorjaar, dit is trouwens ook een mooie manier om de plant te voorzien van extra takken indien u dit wenst. Snoei wel altijd boven de knol van de olifantenpoot, anders bestaat het risico dat u de plant onherroepelijk beschadigt.

De olifantenpoot als kantoorplant

De olifantenpoot is een zeer opmerkelijke kantoorplant, die ergens wel doet denken aan verre regenwouden. Indien u houdt van bijzondere accenten in uw kantoorinterieur, dan is deze plant een regelrechte aanrader. Daarnaast is de olifantenpoot erg onderhoudsvriendelijk en flexibel te plaatsen, waardoor u de plant overal in uw bedrijfsruimte kwijt kunt.
Bent u enthousiast geworden na het lezen van deze informatie? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak, zodat we samen met u kunnen kijken naar de opties voor uw kantoor. Het team van Any Green voorziet u met liefde tevens van uitgebreid advies omtrent de verdere verzorging van deze speciale plant.

Olifantenpoot huren of kopen?

Meer blog items