Drakenbloedboom op kantoor

Drakenbloedboom op kantoor

Drakenbloedboom op kantoor

De drakenbloedboom heeft wel een heel bijzondere naam! Wanneer de bast of de bladeren van deze plant worden ingesneden, komt er een roodachtig hars uit. Deze hars staat vanwege historische overtuigingen ook wel bekend als drakenbloed, omdat mensen toentertijd geloofden dat deze hars het bloed is van draken. Tot op heden wordt het in bepaalde culturen nog gebruikt voor helende doeleinden.

De officiële benaming van de drakenbloedboom is dracaena. De plant is natuurlijk terug te vinden in Afrika, maar ook in tropische gebieden van Azië en Midden-Amerika. Het is een onderhoudsvriendelijke plant die prima in de halfschaduw kan staan, met een exotisch uiterlijk. Ook op kantoor wordt deze plant vaak als toevoeging van het interieur gezien.

Drakenbloedboom: kenmerken

De drakenbloedboom heeft over het algemeen één of meerdere stammen, met groepen puntige rechtopstaande bladeren. Deze variëren van licht- tot donkergroen, afhankelijk van de specifieke soort. Naast de populaire Dracaena Marginata bestaan er namelijk nog talloze andere variaties op deze mooie plant, bijvoorbeeld de Deremensis, Cintho en Massangeana. Veel van deze soorten hebben ook bladeren met een donkerrode rand en net als de boom de typerende donkerrode hars.

De uiteindelijke lengte van de plant varieert per soort. Sommige drakenbloedbomen worden ongeveer 70 centimeter lang, andere kunnen meerdere meters hoog worden. Het verdient dus aanbeveling informatie op te zoeken over de specifieke soort, alvorens u deze in een bepaalde ruimte zet om te achterhalen of de plant er wel past.

Drakenbloedboom: onderhoud

De drakenbloedboom is een zeer gemakkelijke plant qua onderhoud. De plant groeit van origine dicht bij de grond van het woud en wordt daardoor overschaduwd door andere en hogere planten in de natuur. Hierdoor heeft de drakenbloedboom weinig behoefte aan licht. Een plek in de halfschaduw is ideaal.

Verder heeft de drakenbloedboom weinig water nodig, met name in de winter. Dan is de plant aan het ‘rusten’ en hoeft u slechts één keer in de 6 tot 8 weken water te geven. In de zomer volstaat ongeveer één keer per 4 weken. Het is hoe dan ook aan te raden, om tussendoor de grond goed op te laten drogen. Let er ook op, dat er geen water onderin de pot blijft zitten.

De ideale temperatuur voor de plant ligt overdag tussen 16 en 24°C. ’s Nachts dient de temperatuur minimaal 12°C te zijn. In de zomer is het verstandig de plant zo nu en dan van plantenvoeding te voorzien, in de winter is dit echter niet nodig.

De drakenbloedboom als kantoorplant

De drakenbloedboom vraagt zoals eerder aangegeven weinig onderhoud of andere specifieke handelingen, waardoor de de plant een bijzonder passende oplossing is voor uw kantoor.

Daarnaast heeft de dracaena sterke luchtzuiverende eigenschappen. Ze is één van de beste planten in het neutraliseren van de giftige stoffen xyleen en trichloorethyleen. De plant heeft een zeer fraai uiterlijk, en dankzij haar lange dunne bladeren geeft ze vrijwel elk interieur direct een exotisch tintje. Het is ook een pluspunt, dat de plant in zeer verschillende hoogten verkrijgbaar is. Zo is er in elke ruimte wel een mooie drakenbloedboom te plaatsen.

Hebt u interesse in deze sierlijke plant en denkt u dat de drakenbloedboom prima zou staan bij u op kantoor, dan kan u ons altijd contacteren voor meer informatie betreffende de soorten en specifiek onderhoud.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een drakenbloedboom bij u op kantoor?

Meer blog items