Echte kerstboom of een kunstboom? Alle voor- en nadelen

Echte kerstboom of een kunstboom? Alle voor- en nadelen

Echte kerstboom of een kunstboom? Alle voor- en nadelen

Elk jaar is het weer een leuk karwei om de kerstboom op te zetten. Of dit nu op kantoor of thuis is; een kerstboom brengt heel wat sfeer in een ruimte en maakt deze direct gezellig. Maar de afgelopen jaren denken we steeds meer na over onze omgeving, de gezondheid van de aarde en hoe we hier aan kunnen bijdragen.

En natuurlijk is daardoor de vraag ontstaan, of een kunstboom allicht geen beter idee is in plaats van een echte boom? Het lijkt voor de hand liggend om een kunstboom te kopen om het milieu te ontlasten, maar er zit net wat meer achter dan op het eerste gezicht lijkt. In dit artikel leggen wij de voor- en nadelen van zowel een echte kerstboom als een kunstboom aan u voor, zodat u een betere afweging kunt maken dit jaar met kerstmis.

Echte kerstbomen: feiten en tips

Wanneer u graag een echte kerstboom neerzet, dan zijn er wat zaken waar u rekening mee kunt houden. Een echte boom is natuurlijk prachtig en deze ruiken tevens heerlijk, maar het is wel zaak op te letten waar de boom vandaan komt. Zo zijn er bijvoorbeeld speciaal bossen aangelegd om kerstbomen te kunnen kappen. Bepaalde natuurlijke gebieden zijn beschermd, dus wanneer u daar een boom vandaan haalt riskeert u het fragiele natuurlijke evenwicht van een dergelijk gebied te verstoren.

Daarnaast is het ook wijs om na te denken, wat u na de kerst met de boom doet. Er zijn speciale plaatsen waar u de bomen kunt laten verzagen tot houtsnippers, zodat deze weer een functie kunnen krijgen. Veel stallen gebruiken houtsnippers als bodem; zo gaat de boom niet verloren. Iets dat ook kan, is de boom tijdens oud en nieuw te verbranden. Let er dan wel op dat u dit op een hiervoor geschikte locatie doet en op veilige wijze. Op deze manieren belandt een boom niet onnodig bij het reguliere afval.

U kunt er trouwens ook voor kiezen, om een kerstboom met wortels in een pot te kopen. Indien u over een tuin beschikt, dan kunt u nadien de boom in uw tuin zetten. Zo krijgt de boom een mooi nieuw huisje. Indien u de boom in de pot laat staan, dan kunt u deze vaak nog enkele jaren erna ook als kerstboom gebruiken.

Kunstbomen: feiten en tips

Kunstbomen hebben immense aan populariteit gewonnen sinds deze op de markt zijn verschenen. Met een beetje verzorging zou een kunstboom theoretisch jarenlang mee moeten gaan, waardoor dit een veilige en duurzame optie lijkt. U dient er echter wel rekening mee te houden, dat deze bomen gefabriceerd moeten worden en dit is uiteraard geen natuurlijk proces.

Daarnaast kan het gebeuren, dat u een paar jaar later toch een andere boom wilt. Dan zult u deze boom van de hand moeten doen, hetgeen betekent dat u een relatief groot kunststof object wegdoet. Indien de boom te recyclen is, dan is dit geen probleem. In andere gevallen kan het milieu mogelijkerwijs worden belast door de extra hoeveelheid afval.

Any Green helpt u graag met het kiezen van de perfecte kerstboom

Indien u van plan bent een kunstboom aan te schaffen voor vele jaren gebruik, dan is dit een goede optie. Zo ontlast u de natuur een beetje. Wilt u echter wat vaker van boom wisselen, dan is een echte boom uit gecertificeerde bossen soms een beter idee.

Een boom met pot is misschien wel de ideale optie, omdat deze na de kerst niet verloren gaat. Natuurlijk kunnen wij u persoonlijk bijstaan met advies, neem even contact met ons op om uw wensen te bespreken.

Meer blog items