De graslelie als kantoorplant

De graslelie als kantoorplant

De graslelie als kantoorplant

De graslelie is een leuke en vrolijke plant, die bovendien over uitzonderlijk sterke luchtzuiverende eigenschappen beschikt. Volgens een onderzoek dat door NASA is verricht kwam deze plant erg goed uit de verf op dit gebied: schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en koolmonoxide werden voor zo’n 95% uit de lucht gezuiverd. Vooral op kantoor is dit een zeer positieve eigenschap!

De graslelie draagt de officiële Latijnse naam Chlorophytum en komt oorspronkelijk uit gebieden in Afrika. Daar groeit de plant vooral laag bij de grond en dus over het algemeen niet in direct zonlicht. De plant is erg gemakkelijk te onderhouden en mocht u een keertje vergeten water te geven, dan blijft deze groene vriend gewoon lekker doorgroeien.

Uiterlijk van de graslelie

De graslelie beschikt over kenmerkende lange en smalle lichtgroene bladeren met een witte streep, die kunnen variëren in lengte van 15 tot maar liefst 50 centimeter. De plant zelf bereikt een hoogte van plusminus 60 centimeter binnenshuis. In totaal zijn er ongeveer 65 sub soorten van de graslelie, allemaal met lange smalle blaadjes. De plant beschikt over dikke sterke wortels, die een hoge hoeveelheid vocht kunnen vasthouden. Dit is ook de reden dat deze plant zo onderhoudsvriendelijk is.

Daarnaast kan de graslelie ook bloeien. De plant maakt namelijk zogeheten bloeistengels aan, hier groeien lichte tot witte bloempjes op. Deze stengeltjes gaan vervolgens hangen en kunnen erg lang worden en zelfs tot nieuwe plantjes uitgroeien. U kunt deze nieuwe plantjes van de stengel separeren en stekken, na een jaartje heeft zo een geheel nieuwe graslelie.

Onderhoud van de graslelie

De graslelie staat het liefst op een plekje in de halfschaduw, omdat de plant in de natuur ook meestal niet in de volle zon groeit. Maar het beste is de plant wel van wat indirect licht te voorzien, zo voorkomt u dat de bladeren te donker worden. Direct zonlicht kan echter voor uitdroging en bruine bladpunten zorgen, zet de plant dus het liefst enkele meters van een raam vandaan.

De plant vaart het beste bij een temperatuur tussen 18℃ en 32℃, de minimum temperatuur betreft een schamele 2℃. Indien u gewoon kamertemperatuur aanhoudt, dan bent u altijd goed af met de graslelie. Geef de plant één tot twee keer per week water in de zomerperiode, in de winter volstaat een kleinere hoeveelheid. Let er wel op dat er geen laagje water op de bodem komt te staan om wortelrot te voorkomen.

Besproei de plant eens in de week in warme temperaturen, dit voorkomt ook ongedierte. Voeding kunt u eens per twee weken geven, maar alleen in de lente en zomer. Eens in de maand is ook genoeg, als u de graslelie liever wat kleiner houdt. Als laatste kunt u de graslelie bijna elk jaar verpotten, want het is een snelle groeier. Gebruik dan een pot die minimaal 20% groter is.

De graslelie als kantoorplant

De graslelie is een zeer veelzijdig plantje, dat u overal neer kunt zetten. Van een balie tot een vergaderruimte, of juist dichtbij apparatuur zoals printers omdat de sterke luchtzuiverende eigenschappen direct de luchtkwaliteit zullen verbeteren. Wilt u deze gezellige en vrolijke plant eens uitproberen? Contacteer Any Green, wij voorzien u met liefde van advies over de beste plant voor uw kantoor.

Meer blog items