Groen en planten in woonzorgcentra: voordelen

Groen en planten in woonzorgcentra: voordelen

Groen en planten in woonzorgcentra: voordelen

Het plaatsen van planten en groen binnen verzorgingstehuizen en woonzorgcentra voor ouderen biedt heel wat voordelen.
In wat volgt zetten we er enkele op een rijtje:

Planten voor een collectief welzijn

Vele woonzorgcentra ontvangen voor de grootste kosten van hun werking subsidies. Dit houdt in dat er prioriteit moet worden gegeven aan noodzakelijke kostenposten die vaak ook de gehele subsidie opslurpen. Hierdoor blijft er niet altijd veel budget over voor bijvoorbeeld activiteiten en workshops, of andere zaken die kunnen bijdragen tot het algemeen gevoel van blijdschap, welzijn en geluk van de bewoners. Toch is “bewuste samenwerking” van essentieel belang binnen een woongemeenschap, omdat dit de ouderen in staat stelt contacten op te doen, actief bezig te zijn en invulling te geven aan hun dagen. Ook planten en groen kunnen hierin een belangrijke rol spelen! Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld gezamenlijk zorg dragen voor enkele planten, wat ook past in een idee van collectieve activiteiten en samenhorigheid.

Planten en groen voor een serene omgeving

Het is wetenschappelijk bewezen dat planten en groenvoorzieningen in het algemeen zorgen voor een serene en prettige omgeving. Mensen bevinden zich met andere woorden graag in de natuur en tussen het groen om hun batterijtjes op te laden.

Voor bewoners van een woonzorgcentrum is een uitstap in de natuur niet vanzelfsprekend. Breng daarom met planten de natuur naar het woonzorgcentrum. Het plaatsen van groenvoorzieningen binnen woonzorgcentra creëert ruimtes waar ouderen graag (samen) verblijven. Zo kan er een mooie binnentuin worden aangelegd, waarin bewoners elkaar kunnen ontmoeten of kunnen rusten.. Ook bestaat de mogelijkheid tot het zelf telen van fruit, groente en kruiden. Niet alleen leuk, maar ook gezond. Plus dit biedt uitkomst aan het eerder genoemde eventuele gebrek aan activiteiten, zonder hoge kosten.

Luchtzuiverende eigenschappen van planten

Daarnaast kunnen ook de binnenruimtes worden opgefrist met planten en bloemen, zodat het geheel een prettige uitstraling krijgt waar de bewoners graag verblijven. Een gezamenlijke binnenruimte kan vaak een beetje saai en muf aanvoelen. Er zijn echter heel wat planten beschikbaar met luchtzuiverende eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de Areca palm, varkensboom, bamboe palm, lepelplant en de vrouwentong.. Het plaatsen van dergelijke planten zorgt ervoor dat diverse vervuilende stoffen uit de lucht worden gefilterd. Ouderen hebben vrij vaak te kampen met ademhalingsproblemen, waarvoor deze luchtzuiverende eigenschappen extra belangrijk zijn en een welkome oplossing bieden. Ook al zijn er veel mensen in de ruimte aanwezig; de lucht blijft schoon en fris, en is bovendien aangenaam om in te verblijven voor bewoners, familie en andere bezoekers.

Een voordelige optie met meerdere voordelen

Al met al kan geconcludeerd worden dat een paar groene toevoegingen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een prettig en gezond leefklimaat binnen woonzorgcentra. Al met paar planten kan een ruimte een heel andere indruk geven en een groter thuisgevoel creëren bij de bewoners.

Planten zorgen voor een gevoel van samenhorigheid, bieden rust en sereniteit, geven ruimtes een welkome en frisse uitstraling en bieden voorts mogelijkheden tot gezamenlijke activiteiten. En dat voor een laag budget.

Bent u verantwoordelijke van een woonzorgcentrum en wil u planten huren om de leefruimten op te fleuren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, Wij komen graag bij u langs om samen te kijken hoe we van uw woonzorgcentrum een aangename woonomgeving voor bewoners en een fijne werkomgeving voor werknemers kunnen maken.

Planten voor uw woonzorgcentrum huren of kopen?

Meer blog items