Groen op kantoor maakt gelukkig

Groen op kantoor maakt gelukkig

Groen op kantoor maakt gelukkig

In moderne kantoren komt de nadruk steeds meer te liggen op het welzijn van werknemers. Groen op de werkvloer is daarbij van onschatbaar belang. Van stressvermindering en een verhoogde productiviteit tot een verbeterde luchtkwaliteit en gezondheidsvoordelen, groen op kantoor heeft zo zijn pluspunten. Samengevat kan je stellen dat groen op kantoor gelukkig maakt. Hoe dat precies in elkaar zit, vertellen we je graag hieronder.

Planten zetten voor een gezonde en aangename omgeving?

Hoe maakt groen op kantoor werknemers gelukkig?

1. Stressvermindering en verbeterde concentratie

Een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Washington heeft aangetoond dat de aanwezigheid van groen op kantoor een directe invloed heeft op stressniveaus en concentratie. De studie benadrukte dat de kalmerende effecten van planten essentieel zijn voor het verminderen van stress bij werknemers. Werknemers die werken in kantoren met planten rapporteren niet alleen minder stressgerelateerde klachten, maar kunnen zich ook makkelijker en langer concentreren op hun werktaken.

Groen op kantoor is misschien wel de makkelijkste investering die werkgevers kunnen maken. Het is er in elk geval eentje die zich snel terugverdient. Minder gestresseerde werknemers zijn gelukkiger, blijven langer voor dezelfde werkgever werken en hogere concentratieniveaus resulteren in betere werkprestaties. Het is met andere woorden een win-winsituatie.

2. Betere luchtkwaliteit en gezondheidsvoordelen

Planten fungeren als natuurlijke luchtfilters. Ze absorberen schadelijke stoffen uit de binnenlucht en reguleren ook de luchtvochtigheid. Dat is zeker welgekomen op kantoren, want daar is de lucht door airco, verwarming en een overload aan elektronische toestellen vaak extra droog.

Het spreekt voor zich dat een betere luchtkwaliteit directe voordelen heeft voor de gezondheid van werknemers. Hoofdpijn en geïrriteerde ogen of luchtwegen zullen minder snel voorkomen in kantoren waar planten staan. De ene plant heeft betere luchtzuiverende eigenschappen dan andere. De populaire lepelplant, dracaena, areca-palm en zelfs sansevieria zijn uitstekende keuzes. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om ook gewoon de ramen af en toe eens open te zetten.

3. Verhoogde productiviteit en gelukkigere werknemers

Onderzoek van de Universiteit van Exeter benadrukt de impact van groen op kantoor op productiviteit en werkgeluk. Werknemers in een groene omgeving vertoonden aanzienlijk hogere betrokkenheid bij hun taken, wat leidde tot een meetbare toename in productiviteit. Het integreren van planten in gedeelde ruimtes zoals kantines en ontmoetingsplaatsen kan dan weer een directe positieve invloed hebben op de werkcultuur en het algemene welzijn van het personeel, zo stelde het onderzoek.

4. Stimulering van creativiteit

Een onderzoek van de Universiteit van Queensland heeft ontdekt dat medewerkers die hun taken uitvoeren in ruimtes met planten extra creatief zijn. Dat hoeft ook niet te verrassen. Groene ruimtes leven en doorbreken de klassieke, weinig inspirerende kantooromgeving. Voer je een creatief beroep uit, dan loont het dus extra hard om in groene collega’s te investeren.

5. Aantrekkelijke en comfortabele werkplek

Ander wetenschappelijk onderzoek suggereert dat werknemers hun werkplek als comfortabel ervaren wanneer er groen aanwezig is op kantoor. Het groen ziet er niet alleen mooi uit, maar voelt ook huiselijk en comfortabel aan. Dat zorgt op zijn beurt dan weer voor minder stress en een ontspannen sfeer tussen collega’s.

Planten huren of kopen bij Any Green

Bij Any Green verwachten we niet dat je een plantenexpert bent. We helpen je graag met het selecteren van de juiste planten voor jouw kantoor. Daarvoor komen we graag langs om de ruimtes te analyseren. We beoordelen de lichtinval, identificeren plekken met direct zonlicht, observeren de aanwezigheid van airconditioning en bepalen op die manier welke planten het meest geschikt zijn voor de beschikbare ruimte.

Jij vertelt ons hoe jij je ideale werkomgeving voorstelt en welke planten je aanspreken. Op basis van die informatie selecteren we zorgvuldig een plantenpakket dat niet alleen bij jouw kantoor past, maar ook uitstekend zal gedijen in die specifieke omstandigheden.

Planten kopen

Bij Any Green kan je zowel planten kopen als huren. Als je besluit planten aan te schaffen, stellen we een plantenpakket samen dat volledig is afgestemd op de behoeften, wensen en specifieke kenmerken van jouw kantoor. Je kan zeker zijn van planten van uitstekende kwaliteit die het goed zullen doen op jouw kantoor.

Planten leasen

Als je nog niet klaar bent om planten te kopen of als je geen zin hebt in het onderhoud ervan, bieden wij ook de mogelijkheid om planten te leasen. Onze deskundigen overleggen met jou om de geschikte planten voor jouw kantoor te bepalen. Wij zorgen voor de plaatsing en het periodieke onderhoud, waardoor je kantoor altijd voorzien is van fris groen. Daarnaast kun je, om wat variatie toe te voegen, om de twee jaar de planten wisselen naar gelang jouw voorkeuren.

Any Green voor groen dat gelukkig maakt

Overtuigd van de vele voordelen van groen op kantoor en wil je graag gelukkige werknemers zien? We helpen je bij Any Green graag om dat te verwezenlijken. Of je nu planten huurt of koopt, je kan rekenen op onze expertise. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvende informatie of maak een afspraak.

Meer blog items