Help, mijn kamerplanten sterven af! Wat kan ik doen?

Help, mijn kamerplanten sterven af! Wat kan ik doen?

Help, mijn kamerplanten sterven af! Wat kan ik doen?

Heeft u planten op kantoor of thuis en ziet u vreemde kleuren op de bladeren verschijnen die normaal gezien niet bij het uiterlijk van de plant horen? Of begint uw plant af te sterven?
Planten zijn voor hun gezondheid afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Misschien staat de plant niet op de juiste plek, of krijgt ze te veel of te weinig water?

Let tijdig op bepaalde signalen

Wil u er zeker van zijn dat uw planten gezond zijn, dan is het belangrijk om bepaalde signalen die kunnen duiden op een probleem te herkennen. Hiervoor hoeft u zelfs niet speciaal groene vingers te hebben; iedereen kan planten gezond houden door simpelweg de ogen open te houden.
Wij hebben de meest voorkomende signalen voor u op een rij gezet, opdat u tijdig actie kunt ondernemen en zo uw planten kunt redden.

Probleem: De bladeren van de plant vallen teveel af

Indien een plant snel en veel bladeren verliest, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. De plant kan op een plek met te weinig licht staan, maar ook kan de plant te weinig water krijgen. Te weinig licht is een probleem dat in de wintermaanden vooral voorkomt. 

De oplossing

Als de plant te weinig licht krijgt, probeer de plant dan op een lichtere plek te zetten. Krijgt de plant te weinig water? Geef de plant dan allereerst ruim water, totdat de potgrond volledig vochtig is. Lees daarna wat informatie over de hoeveelheid water die deze specifieke plant dient te krijgen en probeer dit schema goed te volgen, dan zou het in de toekomst goed moeten gaan. 

Probleem: De kamerplant vertoont bruine bladpunten

Planten kunnen na verloop van tijd bruine puntjes krijgen. Is dit het geval? Dan heeft een plant meestal te weinig licht.

De oplossing

Probeer de plant op een plek met meer (indirect) zonlicht te plaatsen. 

Probleem: Uw plant heeft gele bladeren of gaatjes in de bladeren

Heeft uw plant gele bladpunten, of worden de bladeren bruin-geel en kunt u kleine gaatjes zien? Dan heeft de plant juist een teveel aan licht.

De oplossing

Verplaats de plant ietwat verder van het raam, of op een andere plek. Plaats de kamerplant het beste aan een raam gericht naar het oosten of westen, omdat dit licht minder fel is dan het zuiden.

Probleem: De plant heeft meer grijsachtige en klevende bladeren

Kunt u een vreemde kleverige grijze substantie waarnemen op uw plant? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met bladluis. Het grijze goedje dat door bladluizen wordt uitgescheiden noemt men ook wel meel- of honingdauw. Hier kunnen na verloop van tijd ook schimmels op groeien. Actie ondernemen is dus noodzakelijk.

De oplossing

Scheid de aangetaste plant van de andere planten om verdere besmetting te voorkomen. Verwijder de aangetaste delen en in erge gevallen kunt u speciale middeltjes tegen bladluizen kopen. Lees goed het etiket, alvorens u het middel aanbrengt zodat u uw plant geen schade berokkent. 

Probleem: Uw plant vertoont duidelijke gele bladranden

Uw plant kan gele bladranden vertonen, wanneer de lucht te droog is. Dit komt vooral voor bij planten die uit regenwouden afkomstig zijn.

De oplossing

Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte iets hoger wordt. Is dit niet mogelijk? Besproei de plant dan vaker. 

Probleem: De plant groeit niet of heel langzaam

Groeit uw plant niet goed? En staat hij er een beetje triest bij? Dan kan uw plant misschien een tekort aan voeding hebben.

De oplossing

U kunt in dit geval wat plantenvoeding geven. Vraag in de speciaalzaak welke soort het beste is voor uw kamerplant. Of u kunt de plant bemesten. Let er dan wel op dat u dit niet doet in de rustperiode van de plant.

Wilt u zeker weten dat uw planten altijd in topconditie zijn?

Neem dan contact op met Any Green. Naast het leveren van planten voor op kantoor, kunnen wij ook het gehele onderhoud verzorgen. Wij zorgen ervoor dat uw planten goed kunnen groeien en de omstandigheden ideaal blijven. U rest enkel nog om van uw planten te genieten!

Planten huren of kopen voor op kantoor?

Meer blog items