Kantoorplanten verzorgen tijdens vakanties of weekends: onze tips

Kantoorplanten verzorgen tijdens vakanties of weekends: onze tips

Kantoorplanten verzorgen tijdens vakanties of weekends: onze tips

Kantoorplanten voegen niet alleen esthetische waarde toe aan je werkomgeving, maar ze dragen ook bij aan een gezondere, productievere en aangenamere werkplek. Ze zuiveren de lucht, verminderen stress en verbeteren het algehele welzijn van werknemers. Maar wat gebeurt er met je groene metgezellen wanneer je met vakantie gaat of er een verlengd weekend staat aan te komen?

Vergeet de planten niet voor je vertrek. In dit artikel delen we tips om ervoor te zorgen dat je kantoorplanten floreren, ongeacht je afwezigheid.

Waarom moet je de planten in leven houden? De voordelen van kantoorplanten

Voordat we in ingaan op hoe je voor je kantoorplanten kan zorgen tijdens je afwezigheid, is het belangrijk om te begrijpen waarom je groene metgezellen zo waardevol zijn in een kantooromgeving.

Verbeterde luchtkwaliteit

Kantoorplanten fungeren als natuurlijke luchtzuiveraars. Ze absorberen schadelijke stoffen, zoals formaldehyde en benzeen, en geven zuurstof af, wat resulteert in een schone en frisse lucht in je kantoorruimte.

Minder stress, meer productiviteit en creativiteit

Studies hebben aangetoond dat het hebben van planten op kantoor stress vermindert en de productiviteit verhoogt. Een groene omgeving creëert een gevoel van huiselijk welzijn, wat essentieel is voor een productieve werkomgeving. Ook de creativiteit van werknemers krijgt dankzij dat groen een boost, zo hebben studies aangetoond.

Bereid kantoorplanten voor op je afwezigheid

Om ervoor te zorgen dat je kantoorplanten goed gedijen tijdens je vakantie of weekend, kan je enkele voorbereidende stappen nemen:

Geef de planten grondig water

Geef je kantoorplanten grondig water voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat de potgrond gelijkmatig vochtig is, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.

Zet de planten op schaduwrijke plekken

Als je kantoorplanten normaal gesproken direct zonlicht ontvangen, verplaats ze dan naar een schaduwrijkere locatie om te voorkomen dat ze uitdrogen door overmatige verdamping.

Groepeer de planten

Plaats je kantoorplanten dicht bij elkaar, bij voorkeur in groepen. Dit creëert een microklimaat met een hogere luchtvochtigheid, en dat hebben je planten graag. Ze hangen als het ware in een wolk van waterdamp.

Installeer een automatisch bewateringssysteem

Een van de meest effectieve manieren om voor je kantoorplanten te zorgen tijdens je afwezigheid is door het installeren van automatische bewateringssystemen. Deze systemen geven je planten regelmatig en gelijkmatig water. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van eenvoudige druppelaars tot geavanceerde systemen die de luchtvochtigheid en temperatuur in je kantoorruimte controleren.

Voeding en bemesting voor lange afwezigheden

Heb je een lange vakantie gepland, dan zullen je kantoorplanten mogelijk nog extra voedingsstoffen nodig hebben om te kunnen gedijen. Zorg ervoor dat je je planten van tevoren bemest. Er zijn langzaam werkende meststoffen beschikbaar die geleidelijk voedingsstoffen afgeven gedurende een langere periode. Dit kan helpen om je planten te voorzien van de benodigde voeding terwijl je weg bent.

Schakel collega’s in om de planten te verzorgen

Als je collega's hebt die ook om je kantoorplanten geven, vraag dan of ze bereid zijn om voor je planten te zorgen tijdens je afwezigheid. Geef ze duidelijke instructies over hoe ze water moeten geven.

Het blij weerzien: verzorg de planten meteen

Bij je terugkeer naar kantoor neem je de taak van plantenverzorger terug voor eigen rekening. Inspecteer je planten zorgvuldig, verwijder eventuele dode bladeren of bloemen en geef ze indien nodig water. Met de juiste zorg zullen de planten snel herstellen als ze je vakantieperiode toch niet heelhuids doorstaan hebben.

Any Green helpt je graag met jouw kantoorbeplanting

Op zoek naar kantoorplanten om te huren of kopen? Reken op de service van Any Green voor zowel kopen als leasen van planten, inclusief onderhoud mogelijk. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Meer blog items