Last van droge ogen op kantoor

Last van droge ogen op kantoor

Last van droge ogen op kantoor

Op kantoor zijn veel mensen aanwezig, er staan computers en printers en er wordt niet altijd even goed verlucht. Dat resulteert in een slechte luchtkwaliteit, met droge ogen tot gevolg. De beste manier om dat te voorkomen? Planten inschakelen! Onze groene collega’s hebben niet alleen luchtfilterende eigenschappen, die droge ogen voorkomen, maar verhogen ook de creativiteit en productiviteit van werknemers.

Ook last van droge lucht of droge ogen op kantoor? Denk aan planten!

Droge ogen op kantoor zijn te wijten aan droge lucht

Heel wat mensen hebben op het werk last van droge ogen. Dat hoeft niet te verbazen. Er is veel stof aanwezig, er staan printers en kopieermachines die de luchttemperatuur opwarmen en het stof doen ronddwarrelen en er worden vaak amper ruiten opengezet. Daardoor is de lucht er droog en kan het zuurstofgehalte ondermaats zijn. Dat zorgt voor klachten aan de slijmvliezen van neus en ogen.

Verbeter de luchtkwaliteit op kantoor

Droge ogen op het werk voorkomen doe je door de luchtkwaliteit te verbeteren. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door voor voldoende verluchting en ventilatie te zorgen. Zo regel je de luchtvochtigheid en het zuurstof- en CO2-gehalte.

Staat je bureau vlakbij de meest luchtvervuilende apparaten, zoals kopieermachines, dan loont het de moeite om je bureau te verplaatsen naar een andere ruimte waar meer ventilatie is. Zorg ook voor een aangename temperatuur op kantoor, maar maak het niet te warm, want dan ontregel je de luchtvochtigheidsgraad opnieuw. En zet de ramen open wanneer je kan, al is dat bij koud en regenachtig weer natuurlijk allesbehalve aangenaam.

Planten maken komaf met droge ogen op kantoor

Maar je kan nog meer doen. Door planten op kantoor te zetten, kan je eveneens droge ogen voorkomen. Meer zelfs, het is misschien wel de beste investering die je als werkgever voor je werknemers kan maken.

  • Planten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door koolstofdioxide uit de lucht op te nemen en zuurstof vrij te geven. Veel planten kunnen zelfs schadelijke chemicaliën, zoals benzeen en formaldehyde, die afkomstig zijn van meubels, tapijten en elektronische apparaten, uit de lucht filteren. Het zijn dus echte luchtfilteraars die alle oorzaken van droge ogen wegnemen.

 

  • Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het hebben van planten op kantoor stress vermindert en het welzijn van werknemers bevordert. Andere studies hebben aangetoond dat het toevoegen van planten aan kantoorruimtes ook de productiviteit kan verhogen. Planten helpen de concentratie te verbeteren, verminderen vermoeidheid en zorgen voor een aangenamere werkomgeving.

 

  • Planten kunnen ook helpen bij het absorberen van achtergrondgeluiden, waardoor de akoestiek in de ruimte verbetert. En natuurlijk zien planten er gewoon ook mooi uit. Je creëert er een gezonde en aangename werkomgeving mee.

Hoe meer planten je plaatst op kantoor, hoe groter het positieve effect is. En hoe groter het kantoor is, hoe meer planten je nodig hebt om significatieve verbeteringen in de luchtkwaliteit te krijgen.

Welke planten plaats je het beste op kantoor?

Sommige plantensoorten filteren de lucht beter dan andere. We geven je graag nog mee welke planten de meest effectieve luchtzuiverende eigenschappen hebben.

  • De sansevieria (Sansevieria trifasciata), ook bekend als de "vrouwentong", staat bekend om zijn vermogen om formaldehyde, trichloorethyleen, benzeen en xyleen uit de lucht te verwijderen. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden, kan gedijen in verschillende lichtomstandigheden en is praktisch onvernielbaar.
  • De Areca-palm is eveneens een uitstekende keuze. Hij verwijdert formaldehyde, benzeen en koolmonoxide uit de lucht, maar deze palm heeft wel wat meer licht nodig dan sommige andere planten.
  • Dracaena's zijn populaire kamerplanten die eveneens de bovengenoemde schadelijke stoffen uit de lucht kunnen filteren. De Dracaena bestaat in alle vormen en maten, je vindt er gegarandeerd eentje die in je kantoor past.
  • De vredeslelie is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in lichte tot matige lichtomstandigheden en uitstekend lucht filtert.

  • Andere luchtzuiverende planten die het overwegen waard zijn, zijn onder andere de goudpalm (Chrysalidocarpus lutescens), rubberplant (Ficus elastica) en bamboepalm (Chamaedorea seifrizii).

De planten en het plantadvies van Any Green vermijden droge ogen op het werk

De sleutel tot een goede luchtkwaliteit op kantoor? Planten! Ze regelen de luchtvochtigheid, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en vermijden zo droge ogen. En als bonus zal je ook creatiever en productiever achter je bureau zitten. De experts van Any Green helpen je graag om de juiste kantoorplanten voor jou uit te kiezen. We luisteren naar je wensen en stellen een geschikt plantenpakket samen, rekening houdend met de lichtinval en temperatuur in je kantoor. Neem vrijblijvend contact met ons op en maak een afspraak.

Meer blog items