Moswand of mosmuur op kantoor: mogelijkheden en voordelen

Moswand of mosmuur op kantoor: mogelijkheden en voordelen

Moswand of mosmuur op kantoor: mogelijkheden en voordelen

Groene toevoegingen in huis en op kantoor bestaan natuurlijk al geruime tijd. Kantoorplanten zijn hier een bekend voorbeeld van. Een groene toevoeging aan een binnenruimte heeft immers ruimschoots bewezen zowel mooi als nuttig te zijn.

Tegenwoordig ontstaat er echter steeds meer keuze op het gebied van groen, en vooral voor de wat kleinere ruimten is er volop onderzoek en ontwikkeling bezig, waarbij ook rekening wordt gehouden met verticale oplossingen, oftewel groene muren. Zo kunt u bijvoorbeeld opteren voor een moswand. Een mosmuur (of mospaneel) is een bijzonder sfeervolle toevoeging aan vrijwel elke ruimte, groot én klein, en is bovendien ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk.

Wat is een moswand?

Moswanden bestaan in alle denkbare soorten en maten, maar wat is het eigenlijk? Een moswand is een oppervlakte die voorzien wordt van - hoe kan het ook anders - mos dat vervolgens op een houten plaat wordt bevestigd. Mos is een klein groen plantje, dat doorgaans groeit op vochtige plekken zoals op vochtige bosbodem, tegen een boomschors of tussen (stoep)tegels in. Mos heeft, net als grotere planten, stengels en bladeren. Deze hechten zich vast aan de oppervlakte waarop het mos groeit met kleine wortels. Een verschil met andere planten is echter dat deze wortelstructuren niet gebruikt worden voor de opname van voedingsstoffen.

Daarnaast bestaan bepaalde mossoorten deels uit schimmels. Dit zijn de zogenaamde korstmossen. Dit zijn symbiose vormen van twee of meer levensvormen, meestal een schimmel en een alg die elkaar onderling aanvullen.

Er bestaan zeer uiteenlopende soorten mos, en de meeste daarvan zijn geschikt voor gebruik als moswand. Wanneer een bepaalde mossoort als groene wand wordt gebruikt, wordt deze behandeld met milieuvriendelijke producten. Dit kan polymeer of glycerine zijn. Het doel hiervan is om de mosmuur geschikt te maken voor plaatsing in een binnenruimte. Na de impregnatie is de moswand blijvend groen, zacht en vuilafstotend.

Voordelen moswand

Een mosmuur biedt heel wat verschillende voordelen. Wat onderhoud betreft, is een moswand een waar feest voor zij die geboren werden zonder groene vingers. Het onderhoud is te vergelijken met het onderhouden van een kunstplant, en dus erg eenvoudig! Er is weinig licht en in het geheel geen water nodig. Daarnaast blijft een mosmuur vrijwel stofvrij. Tegelijkertijd geniet u van al het goede dat de natuur te bieden heeft, namelijk een prachtige verticale groene oase die rust en sereniteit uitstraalt. Voorts heeft een moswand ook nog eens een geluiddempende en brandvertragende werking.

Mogelijkheden en toepassingen mosmuur

De toepassingen van een groene wand met mos zijn zeer uitgebreid. Een mospaneel kan zowel aan de wand als aan het plafond worden bevestigd, ook horizontaal dus. Maar u kunt er ook aparte onderdelen mee bekleden, zoals zuilen en kolommen, of de moswand gebruiken als scheidingswand.
Verder kunt u kleinere panelen gebruiken als een soort mosschilderijen. Zeker wanneer er meerdere soorten en dikten mos worden gebruikt, kan dit een knappe en opvallende eyecatcher vormen in uw kantoorruimte.

Heeft uw bedrijf affiniteit met groenvoorzieningen of wil u een image van duurzaam ondernemerschap uitstralen? Wat denk u van een moswand in de vorm van uw logo? Vanwege de verschillende soorten mossen zijn er zeer mooie effecten te bereiken die het ecologische imago van uw bedrijf meteen in de verf zetten.

Een moswand bij u op kantoor

Heeft u interesse in een mosmuur en zou u hieromtrent graag meer informatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor u en uw organisatie te bespreken. Wij staan altijd klaar met advies op het gebied van moswanden, maar ook voor alle andere mogelijke groenvoorzieningen voor op kantoor kan u bij ons terecht.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een moswand of mosmuur bij u op kantoor?

Meer blog items