Olijfboom huren als kantoorplant?

Olijfboom huren als kantoorplant?

Olijfboom huren als kantoorplant?

Wil u uw kantoor graag een mediterraan tintje geven? Dan is het plaatsen van enkele olijfbomen ongetwijfeld een uitstekende optie voor u! De olijfboom, officieel Olea Europaea genaamd, is een plant die reeds duizenden jaren in Europa groeit. Zo’n 6000 jaar geleden kwamen deze “knotwilgen van het Zuiden” vanuit Armenië naar Palestina, en van daaruit hebben de bomen zich verspreid over het volledige Middellandse Zeegebied. De boom wordt in diverse culturen erg uitgebreid beschreven en staat veelal symbool voor vrede, hoop en geluk.

Gezien zijn natuurlijke habitat is de olijfboom een plant die goed gedijt op plekken met veel zonlicht. Daarnaast moet de plant ook redelijk veel water te krijgen. Dit maakt de plant echter geenszins moeilijk te onderhouden. Als u globaal de richtlijnen, volgt zal de sfeervolle olijfboom u jarenlang plezier verschaffen. In de zomer kan de plant overigens gerust buiten gezet worden, bijvoorbeeld wanneer u over een binnentuin beschikt. Is de plant al iets ouder, dan kan de olijfboom zelfs het gehele jaar buiten blijven staan.

Olijfboom: kenmerken

De olijfboom heeft - zoals de naam al doet vermoeden - vruchten die in sommige gevallen geconsumeerd kunnen worden. Dit is echter niet in alle gevallen zo. Het gaat met name om enkele subsoorten zoals de Olea Europaea subsp. Sylvestris. Doordat olijfbomen onderling met elkaar gekruist zijn in het verleden, bestaan er momenteel ongeveer 80 verschillende soorten. Let er dus op dat u de juiste soort olijfboom koopt, indien u hoop op olijven.

Voorts heeft de olijfboom doorgaans een dikke stam, met lange wortels die diep de grond in gaan. Indien de boom binnen groeit in een pot zal de olijfboom vanzelfsprekend niet heel groot worden. Plant u de boom echter buiten, dan kan een olijfboom in bepaalde gevallen honderden jaren oud worden. Hoe ouder de boom, hoe waardevoller deze is. Vruchten dragen de meeste olijfbomen pas na een jaar of 5.

Olijfboom: onderhoud

Een olijfboom vereist in feite geen speciaal onderhoud. Wel dient u er op te letten dat de plant op een fijne zonnige plek wordt gezet. Het beste is een plaatsje bij het raam in de volle zon, of buiten in de zon. De minimale temperaturen die gelden voor de olijfboom zijn 15℃ overdag en -5℃ gedurende de nacht. Staat de plant buiten, dan is lichte vorst dus geen probleem. Betreft het een heel jonge olijfboom, dan is het raadzaam de plant de eerste paar jaren in de winter binnen te houden zodat de plant goed aan kan sterken.

De olijfboom houdt erg veel van water! In de winter volstaat u met eens per week of twee weken water geven, maar in de zomer zult u al gauw twee of zelfs drie maal per week water moeten geven. U dient er wel op te letten, dat de plant niet onder water komt te staan omdat de wortels dan kunnen rotten.

Indien u de plant binnen zet en de plantenbak wordt te klein, moet u de plant verpotten. Kies in dit geval een pot die minimaal 15% groter is dan de oude plantenbak.

Tot slot dient nog vermeld te worden dat de plant niet gesnoeid moet worden. Dit mag wel, indien u dit vanuit esthetische overwegingen wilt doen. U dient er dan wel rekening mee te houden, dat de olijfboom wellicht minder vruchten zal produceren dat jaar.

De olijfboom als kantoorplant

De olijfboom tovert in een mum van tijd elke ruimte om tot een mediterraan paradijsje, alleen al vanwege de uitstraling van de plant. Met zijn dikke stam en vele bladeren bent u verzekerd van een prachtige groene additie, die perfect past in grote ruimten zoals een ontvangstruimte of vergaderzaal. Ook in een buitenruimte zal deze boom absoluut niet misstaan.

Denkt u dat een olijfboom niet zou misstaan in uw kantoor? Dan horen wij graag van u! Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien u met plezier van elk denkbaar advies op het gebied van groen en groenvoorzieningen op kantoor.

Olijfboom huren of kopen voor op kantoor?

Meer blog items