Planten op school, meer groen in de klas

Planten op school, meer groen in de klas

Planten op school, meer groen in de klas

Een erg besproken item in het nieuws: de luchtvervuiling rond scholen. We maken ons allen zorgen over de gezondheid van de schoolgaande kinderen. Er worden acties op poten gezet om na te gaan hoe ernstig de situatie is, denk hierbij aan "Curieuze Neuzen Vlaanderen".
We kunnen met z'n allen proberen de zones rond scholen autoluw te maken, maar dat is niet het enige wat we kunnen doen.

Planten te integreren in de klaslokalen

Scholen zijn vaak gelegen binnen stads- en dorpskernen en hebben niet altijd de luxe heel veel groen te voorzien waar de kinderen kunnen spelen. Doch is er een alternatief hiervoor! Door planten te integreren in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes waar de leerlingen en leerkrachten aanwezig zijn! We hoeven eigenlijk niet meer te benadrukken dat planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, dat werd al langer dan vandaag aangetoond.

Toch even ter herhaling wat planten doen: ze spelen een aanzienlijke rol in het verwijderen van verschillende schadelijke gassen, schimmels en bacteriën. Bovendien doet het water dat uit de planten verdampt de luchtvochtigheid toenemen waardoor ook de statische elektriciteit afneemt. Door fotosynthese vermindert de hoeveelheid kooldioxide, waardoor er meer zuurstof in de lucht komt. Tenslotte werken planten ook geluiddempend, wat vooral belangrijk is in relatief kleine ruimtes met harde materialen waar vaak een vervelende nagalm bestaat. Zelfs het vaak besproken NO2 (stikstofdioxide) wordt door planten opgenomen en omgezet in meststoffen voor de plant, waardoor deze weer voor meer zuivere lucht kan gaan zorgen.

Gewoon actie ondernemen en de stap zetten naar meer groen op school

Veel uitleg natuurlijk, maar uiteindelijk moeten we gewoon actie ondernemen en de stap zetten naar meer groen op school. Het hoeft niet een heel bos aan te planten of er een jungle van te maken, maar planten op de juiste locatie zullen ervoor zorgen dat leerlingen zich beter gaan voelen op school, zich beter gaan kunnen concentreren en minder fysieke klachten,zoals hoofdpijn, hoesten en geïrriteerde ogen gevoelig zullen hebben.

Of Any Green iets kan betekenen voor scholen? Zeker! Reeds een aantal scholen hebben de stap naar meer groen gezet. Wacht niet langer en ga ervoor! Neem vandaag nog contact op, wij komen graag langs om jullie te helpen en meer informatie te geven over de mogelijkheden!

Planten huren of kopen voor op school?

Meer blog items