Slangenden of Apenboom als kantoorplant

Slangenden of Apenboom als kantoorplant huren of kopen?

Slangenden of Apenboom als kantoorplant

De slangenden is een zeer bijzondere groene kantoortoorplant. Deze plant lijkt meer op een boompje en wordt ook wel de apenboom of apenpuzzel genoemd. Officieel draagt de slangenden de Latijnse naam Araucaria en is een afstammeling van de eeuwenoude Araucarioxylon arizonicum. Deze oerplant is maar liefst 60 miljoen jaar oud!

De Araucaria behoort tot de familie van naaldbomen en komt in de natuur vooral voor rond het zuidelijke halfrond, zoals Australië en landen in Zuid-Amerika zoals Brazilië en Chili. Het is een werkelijk schitterende plant die zeker de nodige aandacht zal trekken op kantoor. U kunt deze plant als eye-catcher neerzetten in elke ruimte.

Uiterlijk van de slangenden

De slangenden beschikt over fraaie dikke en kronkelende stammen, die in een kroon eindigen. De schors is donkergrijs en de bladeren zijn glanzend groen en leerachtig en variëren van dunne naalden tot meer pastelkleurige hoekige bladeren, afhankelijk van de sub soort. Sommige blaadjes kunnen zelfs een beetje scherp zijn, pas dus op met kinderen en huisdieren.

U kunt de plant voor binnenshuis in een kleinere versie kopen, maar let wel; het is wel echt een boom. Buiten kan de slangenden hoogten van 20 tot wel 50 meter bereiken. U zou de slangenden dus na een paar jaar in een buitenruimte kunnen plaatsen, indien uw kantoor hier over beschikt. Maar ook in een hoog atrium bijvoorbeeld, met de juiste condities.

Onderhoud van de slangenden

De slangenden staat er om bekend dat een deel van het water dat u geeft in de stam wordt opgeslagen. Daardoor behoeft deze plant niet zoveel water, in principe hoeft u pas weer water te geven wanneer de potgrond droog aanvoelt. In de winter kan dit tot meerdere weken duren, in de zomer zal dit eens in de week of twee weken zijn. Zorg er in ieder geval voor, dat de potgrond niet te nat is om rottende wortels te voorkomen.

U hoeft de slangenden niet te sproeien, maar het is wel aangenaam voor de plant, vooral in de zomer. Sproeit u vaak, geef dan wat minder water aan de pot want de plant neemt ook sproeiwater op. De slangenden heeft voorts geen specifieke eisen met betrekking tot een ideale standplaats, de beste plek is enkele meters bij een raam vandaan in indirect zonlicht. Bij te weinig licht zal de plant allicht iets minder snel groeien, maar problemen zal dit niet veroorzaken.

De ideale temperatuur overdag bedraagt minimaal 15℃ en ’s nachts 7℃. U kunt de plant in de lente en zomer een beetje voeding geven, maar gebruik slechts de helft van de aanbevolen dosering voor andere kamerplanten. De slangenden groeit van nature langzaam en hoeft niet veel voeding. U kunt de slangenden voorts verpotten in een pot die minimaal 20% groter is. De plant heeft bijna geen wortels, dus u zult niet gauw iets beschadigen. Wel zal een iets te grote pot zorgen voor een betere gezondheid en een hogere waterbuffer.

De slangenden als kantoorplant

Als u een echt bijzondere plant wilt plaatsen, dan kiest u voor de slangenden of apenboom. Deze afstammeling van een oeroude boom fleurt elk interieur prachtig op. Any Green kan u uitstekend adviseren bij het kiezen van de juiste standplaats en informeren over de verzorging of kies voor ons onderhoudscontract en wij verzorgen uw planten.

Wilt u graag wat meer informatie over deze plant? Contacteer Any Green, wij adviseren u graag.

Meer blog items