De vioolbladplant als kantoorplant

De vioolbladplant als kantoorplant

De vioolbladplant als kantoorplant

De vioolbladplant draagt de officiële benaming ficus lyrata en behoort daarmee tot de vele subsoorten die de ficus rijk is. De plant staat ook wel bekend onder de naam tabaksplant en komt oorspronkelijk uit gebieden in het westen van Afrika; denk aan Sierra Leone tot aan Kameroen.

De plant groeit daar vooral in regenwouden en daardoor is dit een plant die wel van een beetje luchtvochtigheid houdt.

Het betreft eigenlijk een heel gemakkelijke en onderhoudsvriendelijke plant met een fraai en bijzonder uiterlijk. Het is een plant met stam, waardoor deze eigenlijk meer aan een boom doet denken. De grote bladeren zijn een ander opvallend kenmerk. De plant kan op veel plaatsen worden gezet en past daarom uitstekend in elk kantoor.

Uiterlijk van de vioolbladplant

De vioolbladplant heeft deze benaming gekregen vanwege de vorm van de bladeren. Deze zijn (u raadt het al) vioolvormig en variëren in kleur van donkergroen tot heldergroen. Ze groeien op een fiere wijze naar boven toe waardoor de nerven aan de onderkant mooi zichtbaar zijn. In het wild groeit deze plant vaak tegen bomen aan, waardoor de luchtwortels van de plant na verloop van tijd de boom kunnen doen verstikken.

De glanzende bladeren die een beetje als leder ogen kunnen tot wel 50 centimeter lang worden. Deze plant groeit als geheel ook erg snel, wist u dat ze in het wild maar liefst 15 meter hoog kunnen worden? Binnenshuis bereikt de vioolbladplant deze hoogte niet zo gauw, maar een hoogte van 5 meter kan wel worden bereikt. Perfect om bijvoorbeeld in een atrium te plaatsen.

Onderhoud van de vioolbladplant

De vioolbladplant zet u het beste op een fijne warme en lichte plek, maar vermijdt wel de volle zon. Deze plant groeit normaliter deels in de schaduw van bomen in oerwouden, het is een goed idee om dit enigszins na te bootsen. Indirect zonlicht is daarom het beste. Iets at ook vermeden dient te worden is tocht, hiervan kunnen de bladeren uitvallen en minder fraai groeien. Omdat de plant van een beetje vochtige lucht houdt zet u de plant ook liefst niet direct naast de verwarming.

Houdt de potgrond altijd licht vochtig, maar zorg ervoor dat er geen laag water op de bodem van de pot komt te staan. Hiervan zullen de wortels al snel gaan rotten en dit komt de plant niet ten goede. In de winter kunt u de watergift gerust halveren. Maak de bladeren ook eens in de paar weken schoon met een vochtige doek gedrenkt in afgekoeld gekookt water.

De plant kunt u in de lente en zomer een beetje bijvoeden met vloeibare plantenvoeding, eenmaal elke twee weken volstaat. Sla dit in de winter in het geheel over. Eens in de twee jaar kan de plant worden verpot, indien u wenst dat de plant gestaag doorgroeit. Onthoud wel: deze plant groeit snel! Bent u tevreden met de hoogte? Verpot dan maximaal eens in de 5 jaar. U kunt de plant dan ook af en toe bijsnoeien om de bladeren in het gareel te houden. Dit doet u het beste in de lente.

De vioolbladplant als kantoorplant

De vioolbladplant is een uiterst leuke ficussoort, die in elke kantoorruimte fraai zal staan. U kunt met deze plant alle kanten op vanwege de sterk variërende grootten, zodoende kunt u kleinere exemplaren in werkruimten zetten en allicht een grote in een ontvangstruimte of vergaderruimte. Wilt u meer weten over deze plant en of deze geschikt is voor uw kantoor? Neem vrijblijvend contact op met ons.

Kantoorplanten huren of kopen?

Meer blog items