De vredespalm als kantoorplant

De vredespalm als kantoorplant

De vredespalm als kantoorplant

De vredespalm staat bekend onder zeer uiteenlopende namen, onder meer ook de varenpalm, de cycaspalm en de valse sagopalm. De officiële naam luidt Cycas en deze plant behoort tot de familie van Cycadales (palmvarens).

Taxonomen hebben tot op heden geen overeenstemming kunnen bereiken over de specifieke taxonomie van palmvarens, waardoor deze worden ingedeeld in meerdere families waaronder de Cycadaceae, de Zamiaceae en de Stangeriaceae. De Cycas is het enige geslacht in de Cycadaceae familie.

Deze leuke exotische plant groeit van nature in gebieden in en rondom Zuid-Oost Azië. De plant groeit ook vaak in het Middellandse Zeegebied maar wordt daar veelal door mensen geplant. Het is een ontzettend mooie palm die elk kantoor direct een tropische uitstraling geeft, het enige dat ontbreekt is een cocktail in uw hand!

Uiterlijk van de vredespalm

De vredespalm staat bekend om de sierlijke bladeren, die vanuit een robuuste en stoere stam in spiraalvorm ontspruiten. Juist deze symmetrie maakt de palm zo bijzonder, de bladeren lijken door de manier van groeien wel op veren die uit de stam tevoorschijn komen. De bladeren zelf zijn veelvuldig gevorkt en groeien in een cirkel om de stam heen, allemaal even ver uit elkaar.

De vredespalm kan onder goede omstandigheden maar liefst duizend jaar oud worden. Ook kan de palm eens in de 3 jaar ongeveer bloeien, al komt dit buitenshuis wel ietwat vaker voor dan binnen. De bladeren hebben een zeer mooie frisgroene kleur, de stam is fraai licht- tot donkerbruin. Wanneer de bladeren dor worden zullen ze vanzelf afvallen, u kunt ze ook knippen om de nieuwe bladeren meer ruimte te bieden.

Onderhoud van de vredespalm

De vredespalm gebruikt niet veel water, omdat de wortels hier gevoelig voor zijn. Daarom dient u altijd de grond goed uit te laten drogen, alvorens een nieuwe waterbeurt te geven. In de zomer komt dit vaak neer op circa eens per week water geven, of in elk geval tot de grond goed is uitgedroogd. In de winter volstaat eens in de twee of drie weken. De plant vindt het ook prettig om besproeid te worden, zeker in de zomer. Ongedierte wordt op deze manier ook handig verwijderd.

De vredespalm staat graag op een plekje met een gemiddelde lichtinval

Wanneer u de plant nog maar pas heeft, zet deze dan niet meteen in direct zonlicht omdat de plant wordt opgekweekt in gefilterd licht. Plaats de plant liever steeds iets dichterbij een raam. Een plekje met indirect zonlicht is prima, of plaats de plant enkele meters van een raam vandaan. Zorg wel voor licht, want zonder licht zullen nieuwe bladeren veel te lang worden.

De minimale temperaturen zijn uitzonderlijk laag, namelijk 5℃ overdag en ’s nachts 1℃. Dit betekent inderdaad dat u de plant in België gemakkelijk buiten kunt plaatsen in de lente, zomer en herfst. In de winter kan het echter vriezen, het is dan aan te raden de plant beschut te zetten of binnen. Verpotten hoeft slechts één keer in de drie jaar ongeveer, want de plant groeit niet zo snel.

De vredespalm als kantoorplant

Wilt u een prachtige exotische palm op kantoor? Overweeg dan de vredespalm.

De grotere versies zullen het bijvoorbeeld in een ontvangstruimte of atrium erg goed doen. Ook in vergaderruimten zal de vredespalm een gezellig sfeertje creëren. Wilt u meer weten over de vredespalm, of deze misschien een maandje uitproberen? Neem vrijblijvend contact op met ons.

Kantoorplanten huren of kopen?

Meer blog items