Houd uw planten in optimale gezondheid, en vermijd deze 10 "vijanden"

Houd uw planten in optimale gezondheid, en vermijd deze 10 "vijanden"

Houd uw planten in optimale gezondheid, en vermijd deze 10

Wanneer ze op een verstandige manier worden gekozen en goed worden behandeld, kunnen kamerplanten overleven en gedijen in bijna elke kantoor- of thuisomgeving. Het is de investering van uw tijd en aandacht zeker waard om ervoor te zorgen dat uw kamerplanten de juiste zorg krijgen.

Maar of het nu te wijten is aan onwetendheid, verwaarlozing of misbruik, kamerplanten en kantoorplanten hebben vele vijanden.
Dankzij onze 22 jaar ervaring kent Any Green als geen ander de meest voorkomende problemen voor planten, en hoe ze opgelost en vermeden kunnen worden. 
In wat volgt geven we een kort overzicht van de "10 vijanden van uw kamerplanten". Zo kan u ze tijdig herkennen en vermijden. Uw planten zullen er u dankbaar voor zijn!

1. Te weinig licht

Niet alle huizen en kantoren bieden veel natuurlijk licht. Planten hebben licht nodig. Ze kunnen niet in het donker groeien, hoewel er ook planten zijn die slechts een minimale hoeveelheid licht nodig hebben.
Kweeklampen kunnen helpen, maar ze gebruiken elektriciteit en creëren warmte. Maar als u er echt op staat uw favoriete plant op een plek te zetten waar hij niet de hoeveelheid licht krijgt die hij nodig heeft, dan zul u hem langzaam maar zeker zien afsterven. U bent dan misschien beter af met een artificiële plant van hoge kwaliteit.

2. Zonnebrand door te veel UV-stralen

Hetzelfde advies geldt voor het andere uiterste. Planten kunnen last hebben van een eigen versie van zonnebrand, vooral wanneer een plant die van schaduw houdt, verplaatst wordt naar een veel zonnigere plek. Dit geeft dan vooral problemen als het weer warmer wordt. UV-stralen die zonder bescherming door een raam komen, kunnen planten echt beschadigen. Naarmate de seizoenen veranderen, is het een goed idee om te controleren of u uw kamerplanten naar meer beschermde gebieden moet verplaatsen.

3. Te veel water en overbemesting

Veel mensen houden te veel van hun planten. Als een beetje water en plantaardig voedsel goed is, denken ze vaak hoe meer, hoe beter, toch? Wel, u kan een plant letterlijk verdrinken door te veel water. Doordrenkte wortels stikken en rotten. En het staande water kan behoorlijk slecht gaan ruiken. Te veel bemesting kan uw planten dan weer vergiftigen.

Door een beetje naslagwerk, kan u snel bepalen wat uw planten nodig hebben om ze te voeden. Heel wat planten hebben weinig water nodig. Geef ze geen water als de bodem nog vochtig is. Een handig hulpmiddel hierbij is één van de vele gereedschappen op de markt om de hoeveelheid water in de grond te meten.

4. Ongedierte 

Net als buitenplanten kunnen kamerplanten te maken krijgen met insectenplagen. Het belangrijke verschil is dat planten buiten sterker groeien en beter in staat zijn om een besmetting af te weren. Planten die in plantenbakken worden gekweekt in huizen en kantoren, hebben vaak last van kleine stressfactoren. Dat maakt hen gevoeliger voor ongedierte

U moet opletten op voortekens en plagen op tijd behandelen. Naast muggen, let u best op voor mijten, bladluizen, wolluizen en de witte vlieg. U kan heel wat ongedierte weg wassen of wegvegen. Met insecticide zeep of een mild afwasmiddel verdund in water kan u al vele dingen behandelen. Vermijd het gebruik van chemische insecticiden en gebruik ze alleen op advies - en niet in de buurt van kinderen of huisdieren. 

5. Stof 

Als uw planten een zware laag stof verzamelen, zal dit het zonlicht blokkeren. Hierdoor komt het fotosyntheseproces moeilijker op gang. Dankzij fotosynthese genereren planten energie om te leven en te groeien. Zorg er dus voor dat u de bladeren van uw kamerplanten regelmatig afveegt of schoonveegt. 

6. Creatief snoeien 

Er zijn verschillende goede redenen om kamerplanten te snoeien, zoals het verwijderen van dode bladeren, trimmen om te voorkomen dat een plant te groot wordt, of bijsnoeien voor een evenwichtige groei. Maar als u te veel snoeit, kan u de plant beschadigen of zelfs doden. Behalve het verwijderen van dode bladeren, snoeit u best enkel het begin van het groeiseizoen (maart/april). Trim ook nooit meer dan 25% van de plant. 

7. De verkeerde bodem 

Grond is grond, toch? Helaas is niets minder waar! Wanneer u grond uit uw tuin haalt voor binnenbeplanting, kunt u zo ziekten en plagen van buiten naar binnen meebrengen en verspreiden. Kies beter voor een commerciële potgrond of potgrond speciaal voor kamerplanten. Dit type potgrond bevat propere compost, turf of meststoffen die voedingsstoffen aan uw kamerplanten leveren

8. Klimaatregeling

Verwarming- en airconditioningsystemen houden ons comfortabel. Als u echter planten plaatst op een plek waar ze regelmatig warme of koude lucht uit uw HVAC-systeem zullen krijgen, gaan ze hieronder lijden. Zoek een meer beschermde plek, weg van de trek.

9. Grote temperatuurverschillen

Temperatuurverschillen kunnen een groot probleem zijn in kantooromgevingen. Denk aan een gebouw met een aangename temperatuur voor mensen tijdens de weekdagen, maar afkoeling tijdens het weekend en op feestdagen.Temperaturen op kantoor kunnen zo hoge en lage uitersten bereiken.

Sterke schommelingen in temperatuur zullen ervoor zorgen dat planten overschakelen naar een overlevingsmodus. Ze stoppen met groeien en kunnen zelfs afsterven.

10. Misbruik van planten

Heel wat planten in kantooromgevingen krijgen te maken met misbruik. Zo worden ze soms als surrogaatvuilnisbak gezien voor bijvoorbeeld frisdrank, de overschot van een waterfles of zelfs koffiedik. Werknemers overladen kantoorplanten met decoraties tijdens de feestdagen of laten hun kantoorplanten bedekt raken met een dikke laag stof.
Planten op openbare plaatsen zoals lobby's, winkelcentra en andere ruimtes krijgen het soms nog harder te verduren. Kauwgom, sigarettenpeuken, spuiten, zakdoeken, diverse lichaamsvloeistoffen en zelfs feces... Het zijn dingen die we allemaal al in plantenbakken gevonden hebben. 

Het spreekt vanzelf dat al deze dingen niet goed zijn voor de gezondheid van een plant.

De optimale verzorging voor uw planten

Ondanks al deze bedreigingen kunnen kamerplanten overleven en bloeien in bijna elk huis of kantoor. Alle levende wezens hebben een minimale hoeveelheid zorg en aandacht nodig. Controleer uw kamerplanten regelmatig en zorg ervoor dat ze in de juiste groeicondities staan. Zorg ervoor dat ze de juiste hoeveelheid water en kunstmest krijgen en eventuele problemen, insecten of  andere ziekten direct opgevangen en behandeld worden, voordat deze erger worden of zich verspreiden naar andere planten.

Heeft u hulp nodig bij het onderhoud van uw planten? Doe dan een beroep op de professionals van Any Green! Wij zorgen voor een optimale verzorging van uw planten. Op die manier kunt u zonder zorgen genieten van uw planten. U verdient dit onderhoud op lange termijn sowieso terug, want het is een betere investering dan het steeds opnieuw kopen van vervangende planten.

Planten huren of kopen voor op kantoor?

Meer blog items