De ficus elastica Belize als kantoorplant

De ficus elastica Belize als kantoorplant

De ficus elastica Belize als kantoorplant

De ficus elastica Belize is een variant van de ficus elastica, die in de volksmond ook heel toepasselijk de rubberplant wordt genoemd. Deze ficus behoort tot de familie van Moraceae en komt van origine voor in Aziatische gebieden. Denk aan landen als India tot Indonesië. De rubberplant heet zo, omdat zowel de stam als de stelen en blaadjes een wit soort melksap produceren.

In vroegere tijden werd dit melksap gebruikt voor het vervaardigen van rubber, zodoende komt de plant aan de naam. De ficus elastica Belize is een plant die zeer gemakkelijk te verzorgen is en bovendien beschikt over zeer sterk luchtzuiverende eigenschappen. Dit is vooral op een kantoor zeer gunstig, omdat deze de schadelijke stoffen van bv kopieerapparaten kan neutraliseren.

Uiterlijk van de ficus elastica Belize

De ficus elastica Belize is een echte klimplant. In de natuur klimt deze plant steeds hoger door andere planten en vooral bomen als het ware te ‘wurgen’. Indien u binnen een rubberplant houdt, kunt u in het midden een stok zetten en zal u vanzelf zien hoe de plant middels deze stok te ‘wurgen’ zichzelf steeds hoger hijst.

Deze ficus heeft grote glanzende bladeren, die een ovale vorm hebben en goed zichtbare nerven. Hoe jonger het blad, hoe roder de kleur. Jonge blaadjes vertonen vaak kleuren als roze, rood en crème. Naarmate de bladeren ouder worden, worden ze ook steeds groener. De ficus elastica Belize kan in de natuur imposante hoogten bereiken tot wel 30 meter, maar binnenshuis kunt u rekenen op een hoogte van maximaal anderhalf tot 2 meter.

Onderhoud van de ficus elastica Belize

Deze plant staat het liefst op een plekje in de halfschaduw. Directe zon kan het blad uitdrogen en verbranden, aangezien de plant in de natuur ook vrijwel altijd in de schaduw van bomen groeit. U kunt de bladeren vooral in de zomer ook eens afstoffen en sproeien, zodat de plant lekker fris blijft. Geef ook liefst vaak kleine beetjes water, zodat de grond altijd lichtjes vochtig is.

Verplaats de plant idealiter niet, deze plant is namelijk erg gebaat bij een vast plekje en structuur. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen 15°C en 24°C. Verliest de plant bladeren? Probeer de plant dan op een ietwat lichter plekje te zetten. U kunt in de lente en zomer één of tweemaal per maand wat plantenvoeding geven. Ook kunt u eens in de 2 jaar de ficus verpotten, gebruik dan een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige.

De ficus elastica Belize als kantoorplant

De ficus elastica Belize is een fraaie en ook wel bijzondere plant, omdat u deze plant tegen meerdere oppervlakken aan kunt laten klimmen. Dit kan bijvoorbeeld zeer mooi zijn in een ontvangstruimte. Ook behoeft deze ficus weinig speciaal onderhoud en is daarmee erg geschikt voor plaatsing op kantoor. Wilt u meer weten over deze leuke plant?

 Bij Any Green bieden wij u diverse opties en mogelijkheden voor onderhoud. Meer weten over het komen of huren van planten? Contacteer Any Green, wij voorzien u met liefde van advies over de beste plant voor uw kantoor.

Meer blog items