Duurzame bureauplanten: wat zijn de beste opties voor duurzame planten op je bureau?

Duurzame bureauplanten: wat zijn de beste opties voor duurzame planten op je bureau?

Duurzame bureauplanten: wat zijn de beste opties voor duurzame planten op je bureau?

Er bestaan duizenden soorten planten die je op kantoor kan plaatsen. Palmen, ficussen of cactussen, het kan in principe allemaal. Maar niet elke plant kan je duurzaam noemen. Sommige bureauplanten vereisen namelijk veel water, onderhoud en verzorging. Wat zijn de beste opties voor duurzame planten op je bureau? We zetten ze graag voor jou op een rijtje.


Wat zijn duurzame bureauplanten?

Er zijn verschillende criteria waaraan duurzame bureauplanten moeten voldoen. Algemeen kunnen we stellen dat een duurzame bureauplant weinig onderhoud vereist en een positieve invloed heeft op het leefklimaat in je kantoor.

  • In de praktijk hebben duurzame bureauplanten ten eerste weinig water nodig. Ze ‘verbruiken’ dus niet veel en vereisen weinig aandacht of onderhoud.
  • Ten tweede gaan duurzame bureauplanten lang mee. Ze groeien traag, leven lang en zullen dus niet snel vervangen moeten worden door een nieuwe bureauplant.
  • En ten derde is een duurzame bureauplant een plant die goed de lucht zuivert. Sommige planten zijn ware zuurstofmachines en dus bijzonder duurzaam. Je investeert met die planten niet alleen in een mooi bureau, maar ook in een gezonde werkomgeving.

De beste opties voor duurzame bureauplanten

Hieronder geven we je een lijstje van populaire, duurzame bureauplanten die weinig water nodig hebben, amper onderhoud vereisen en luchtfilterende eigenschappen hebben.

1. Aloë vera

De aloë vera is bijzonder populair in huizen, maar heeft nog voorlopig nog niet echt de overstap naar kantoren en bureaus gemaakt. En dat is zonde, want het is een uitstekende, duurzame bureauplant. De aloë is de minst luchtzuiverende plant in dit lijstje, maar heeft amper water nodig. Geen onderhoud dus. Bovendien kan de plant zowel in de schaduw als in de zon groeien. Een echte allrounder die bovendien een aangename, rustige sfeer met zich meebrengt.

2. Dracaena

De dracaena of drakenbloedboom is misschien wel de populairste kantoorplant. En daar zijn natuurlijk redenen voor. De plant heeft amper en water nodig en is bijzonder sterk. Ook op donkere bureaus zal deze duurzame plant het uitstekend doen. Wat veel mensen niet weten, is dat de dracaena erg luchtzuiverend werkt.

dracaena

3. Lepelplant

De lepelplant (Spathiphyllum) is de enige plant in dit rijtje die bloemen heeft. Ideaal om je bureau dus letterlijk op te fleuren. Deze plant groeit van nature in regenwouden in de schaduw van grotere bomen. Desondanks heeft de plant weinig water nodig. Je zal zien wanneer je water moet geven, want dan gaat de plant er slapjes bijhangen. Ook de lepelplant heeft een luchtzuiverende werking.

lepelplant

4. Ficus

Natuurlijk mag de Ficus robusta (rubberplant) niet ontbreken. Het is een van de meest onderhoudsvriendelijke planten die je je kan inbeelden. De ficus heeft zeer weinig water nodig en heeft prachtige, donkergroene bladeren. De ficus bestaat in allerhande formaten en soorten, je vindt er gegarandeerd eentje die je aanspreekt. Het is een mooie, duurzame bureauplant die een blikvanger in de ruimte kan worden.

ficus

5. Sansevieria

Net als de aloë zie je de sansevieria nog niet vaak op kantoren. Het is een plant die we associëren met donkere woonkamers die behoren tot een oudere generatie. Maar de plant is aan een heuse revival bezig. De sansevieria is een erg duurzame bureauplant, want hij heeft amper water nodig en produceert veel zuurstof. Het is moeilijk om een sansevieria te verwoesten, ideaal voor op kantoor dus.

sansevieria

6. Vetplanten

Vetplantjes (crassula) zijn bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Ze geven een groene toets aan de ruimte zonder dat je zelf maar een vinger hoeft uit te steken. Vetplantjes kunnen weken zonder water en zijn beschikbaar in verschillende tinten groen, rood en paars. Ze zijn de ideale duurzame bureauplanten om op het bureau zelf te zetten.

7. Zamioculcas

De zamioculcas zamiifolia (ook wel Emeraldpalm) genoemd, ziet er erg bijzonder uit. Het is een mooie plant die behoorlijk groot kan worden. Deze duurzame bureauplant heeft amper water nodig, minder dan een keer per week. En als je eens een weekje vergeet water te geven, zal deze plant daar niet moeilijk over doen. Plaats de zamioculcas op een schaduwrijke plek en je zal lang van deze duurzame bureauplant kunnen genieten. We vertellen er wel bij dat de bladeren giftig zijn, let dus op met eventuele huisdieren.

zamioculcas

8. Cycas

Op zoek naar een exotische duurzame bureauplant? Dan raden we een cycas aan. Die planten hebben amper water nodig. Ze behoren tot de familie van de palmvarens en zijn een mooie toevoeging aan je kantoor.

Any Green heeft een ruim assortiment duurzame bureauplanten

Wil je het kantoor of je bedrijf graag aankleden met duurzame bureauplanten? Dan heb je nu alvast een idee van welke planten dat criterium halen. De experts van Any Green helpen je graag om de juiste duurzame bureauplanten voor jouw kantoor uit te kiezen. We luisteren naar je wensen en stellen een geschikt plantenpakket samen, rekening houdend met de lichtinval en temperatuur in je kantoor. Neem vrijblijvend contact met ons op en maak een afspraak.

Meer blog items