Interview: Het belang van groen in een bedrijfsinterieur

Interview: Het belang van groen in een bedrijfsinterieur

Interview: Het belang van groen in een bedrijfsinterieur

Voor Architectura.be liet onze zaakvoerder Benoît Pelleriaux zijn licht schijnen op het belang van een groene bedrijfsomgeving en over de trend van biophillic design die we steeds vaker in de werkomgeving zien. Hier vind je een samenvatting van het interview.

Wie is Benoît Pelleriaux?

Benoît Pelleriaux begon ooit als tuinarchitect, hij is dus al lange tijd bezig met groene omgevingen. In de loop der jaren ging hij zijn focus veranderen: met Any Green mikt hij niet langer op de gewone tuinen van de mensen, maar speelt hij in op de vraag naar meer groen in bedrijven en kantoren.

Hoe zorgt Any Green voor een groen bedrijfsinterieur?

Any Green maakt kantoren, leer- of leefomgevingen een stukje aangenamer door groen op een creatieve en subtiele manier te integreren. Ons bedrijf is ontstaan vanuit een passie voor groen. In elke omgeving gaan wij op zoek naar de beste oplossing om planten en een stukje natuur tussen de vier muren van het bedrijf te brengen. Wij hebben daarbij een belangrijke basisregel: “natuurlijke planten hebben natuurlijk licht nodig”, vertelt Benoît.

Klaar om meer groen te introduceren in uw bedrijf?

Biophilic design

Als we het hebben over groen introduceren binnen de bedrijfsmuren, hoor je steeds vaker het woord biophilic design vallen. Mensen beseffen dat ze in deze tijden eigenlijk meer uren binnen dan buiten spenderen. Dat is nu eenmaal eigen aan de werkomgeving van vandaag. Alleen zie je nu dat het hele binnenleven een impact heeft op ons mentaal welzijn. We hunkeren onbewust naar een stukje natuur.”, zegt Benoît.

“Door planten en ander groen naar binnen te brengen zorg je niet alleen voor een fraaie decoratie en dus visuele impact. Je bezorgt werknemers en jezelf ook een goed gevoel op de werkvloer. Een aantrekkelijke omgeving verlaagt de stress en schept rust in de hoofden van de mensen.”

Over biofilie

Biofilie gaat ervan uit dat wij als mensen een aangeboren neiging hebben om een band te zoeken met de natuur om ons heen. Met biophilic design creëer je dus die verbondenheid tussen mens en groen binnen de muren van een gebouw. De resultaten zijn binnentuinen, atriumtuinen, groen in bedrijfskantines, groene wanden bij bureaus, groen in coworking spaces en nog veel meer creatieve concepten.

Planten voor flexplekken: welke zijn geschikt?

 

Niet alleen echte planten

Volgens Benoît is het zelfs geen vereiste om uitsluitend met levende planten te werken: “We zien dat kunstbomen, kunstplanten en kunstgras een vergelijkbare positieve impact kunnen hebben op mensen.

Natuurlijk gaat onze voorkeur uit naar levend groen – we zijn immers allemaal tuinmannen met een passie voor levend groen –, maar in bedrijven waar de lichtinval of de klimatisatie dat moeilijker maken, kan je heel wat doen met kunstplanten. Sterker nog: zelfs een poster van een bos of een gewoon groen tapijt blijkt al effect te hebben.”

Meer positieve effecten van binnenplanten

Een groen bedrijfsinterieur heeft nog meer voordelen die niet meteen zichtbaar zijn. Zo kunnen sommige planten de lucht zuiveren en vervelende gassen van kopieerapparaten, computers en andere elektronische kantoorapparaten uit de lucht onttrekken.

Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat planten onze creativiteit bevorderen. Het spreek vanzelf dat je daar zowel in scholen als bedrijven heel wat aan hebt. Wie zich goed voelt in zijn omgeving, zal productiever zijn.

“We moeten er geen tekening bij maken: er is een verschil tussen werken in de kelder of werken op de bovenste verdieping. Daar kunnen we ons allemaal wel iets bij voorstellen.”, licht Benoît verder toe. “Natuurlijke lichtinval speelt een cruciale rol. Op plaatsen waar planten wegkwijnen door te weinig licht, zal je ook mensen zien wegkwijnen.”

Aandacht voor natuurlijk licht is dan ook een speerpunt voor Any Green. Bij het plaatsbezoek van iedere nieuwe opdracht gaan we ook kijken naar de lichtintensiteit. Op basis daarvan kiezen we de juiste planten: planten die veel zonlicht nodig hebben of net planten die wat schaduw kunnen verdragen.

Onderhoud van binnenbeplanting

Daarnaast besteedt Any Green ook veel aandacht aan het onderhoudsvraagstuk. Wie zal de binnentuin onderhouden en op welke manier? Op veel werkplaatsen hebben de collega’s natuurlijk wel iets anders te doen dan de planten te onderhouden.

Vooral het water geven is problematisch: ofwel doet niemand dat, ofwel geeft iedereen zo nu en dan een scheut water omdat ze denken dat de plant het wel kan gebruiken. In het ene geval droogt de plant uit, in het andere geval verzuipt ze of gaan de wortels verrotten door de vochtige grond. Daarom kan Any Green ook het onderhoud op zich nemen.

Groene wanden

Een andere trend die we zien in binnengroen: de groene wanden of green walls. “Bij groene wanden moet je zorgen dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld over de muur. Daarnaast is ook de beregening belangrijk, er moet dus watertoevoer en -afvoer in de buurt zijn en elektriciteit voor de automatisatie.”

Een alternatief zijn gestabiliseerde moswanden. Die bevatten Scandinavische mossen, die na een ecologisch proces gekleurd worden. Op vlak van design geven die moswanden heel wat creatieve opties. "Het is een trendy en budgetvriendelijke oplossing die weinig onderhoud vergt.”

Verder zijn er ook de Vista Folia kunstgroenwanden. Het voordeel van deze wanden is dat ze UV-bestending en brandveilig zijn. Je kan ze perfect gebruiken daar waar levende planten weinig overlevingskans hebben, of wanneer je het onderhoud wil beperken. Die oplossing is prijstechnisch zeer interessant en geeft eveneens mooie resultaten.

Investering op lange termijn

Investeren in meer groen op kantoor is vaak iets voor de lange termijn. “Bedrijven wisselen sneller van wagenpark dan van plantenbak. We zien zelfs dat werknemers de planten vaak meenemen bij een verhuis”, haalt Benoît aan.

Daarom biedt Any Green ook garantie op de planten. Een team van 14 tuinmannen houdt zich iedere dag bezig met het onderhoud van het groen: van wateren tot afstoffen en ziektes bestrijden. Dat gebeurt uitsluitend met biologische producten en dus geen gevaarlijke stoffen voor mens en omgeving.

“De rol van groen in een (kantoor)omgeving was tot voor kort vooral iets voor de eindfase van een ontwerp.”, merkt Benoît op. Soms moet Any Green ook rekening houden met de stijl van de architect in kwestie en dat kan een uitdaging zijn.

“De meeste architecten zijn zich echter wel reeds bewust geworden van de positieve impact van groen op het menselijke brein en besteden er dan ook sneller aandacht aan. De basisregel blijft: natuurlijke planten hebben natuurlijk licht nodig.”, besluit Benoît.

Uw kantoor in het groen steken?

Meer blog items