De vingersboom als kantoorplant

De vingersboom als kantoorplant

De vingersboom als kantoorplant

De vingersboom dankt haar grappige naam aan de vorm van de bladeren: deze zijn langwerpig en hebben de vorm van een hand. Deze bijzondere vorm maakt de plant uniek en populair als binnenplant. De vingersboom draagt de officiële Latijnse benaming Schefflera Amate en komt van origine uit Australië. De Schefflera Amate is lid van de plantenfamilie van Araliaceae (de klimopfamilie).

Gemakkelijk te onderhouden

Vanwege de aparte bladeren en het zeer gemakkelijke onderhoud is dit ook een geliefde kantoorplant. Zelfs beginners zonder enige groene vingers kunnen deze plant zonder problemen onderhouden. De plant heeft een rustgevend en gewoon echt leuk uiterlijk, waardoor u de plant in elke denkbare kantoorruimte kunt plaatsen. Let wel op: de vingersboom is licht giftig. Plaats de plant dus liefst uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Uiterlijk van de vingersboom

De vingersboom is bij uitstek een plant die men aanschaft vanwege het bijzondere uiterlijk. De langwerpige glanzende bladeren hebben die speciale handvorm, een typerend kenmerk van de plat dat al sinds jaren voor een grote schare fans zorgt. De plant heeft daarnaast ook meerdere kleuren blad, u kunt kiezen uit varianten met donkergroen, diepgroen, groen en goud of zelfs helemaal geel blad.

De vingersboom is erg sierlijk en kan bovendien in bepaalde gevallen zeer mooie bloemen krijgen, al zal dit binnenshuis niet snel voor komen.

De plant heeft over het algemeen omstandigheden nodig gelijkend op de plaats van oorsprong, willen de bloemen flink bloeien. Indien de plant wel bloeit, raden wij aan de bloemen redelijk snel te verwijderen omdat dit de plant enorm veel energie kost binnenshuis.

Onderhoud van de vingersboom

De vingersboom behoeft geen enorme hoeveelheden water. In de zomer is het genoeg om circa één keer per week water te geven, opdat de grond altijd licht vochtig is. In de winter volstaat eens in de tien dagen tot twee weken. De grond kan beter iets te droog zijn dan te nat, omdat anders de wortels van de plant zullen gaan rotten. De vingersboom hoeft niet besproeid te worden, maar de plant vindt di wel heel prettig. Vooral in de warme zomer zal dit de plant goed doen.

De vingersboom staat het liefst op een plek met voldoende licht, de intensiteit hangt echter af van de bladkleur. Gaat het om een subsoort met donkere bladeren, dan is 3 tot 5 uur indirect zonlicht per dag prima. Zet deze planten op ongeveer 3 tot 4 meter van een zuidelijk raam, 2 tot 3 meter van een raam op het oosten of westen en 1 tot 2 meter van een noordelijk raam.

Soorten met lichtere bladeren staan juist graag in direct zonlicht, zo’n 5 uur per dag. Deze mogen 1 tot 2 meter dichterbij een raam staan. Zorg wel altijd voor voldoende frisse lucht, zeker bij fel licht.

De minimale temperatuur overdag betreft 16℃ en ’s nachts 12 ℃

De vingersboom wordt graag eens in de drie jaar verpot, neem dan een pot met een omtrekt die minimaal 20% groter is. Ook is het raadzaam één keer per jaar de toplaag te vervangen met verse aarde.

De vingersboom kunt u voorts eens in de twee maanden wat vloeibare plantenvoeding geven, in de herfst en winter hoeft dit echter niet. U kunt de plant dan overbemesten en dit kan tot gevolg hebben dat de grond zo zuur wordt, dat de wortels verbranden.

De vingersboom als kantoorplant

Bent u op zoek naar een gemakkelijke, bijzondere en fraaie kantoorplant? Overweeg dan zeker de vingersboom. Met het aparte uiterlijk en diverse variaties in bladkleur, kunt u de vingersboom met elk kantoorinterieur matchen.

Wilt u graag wat meer informatie over deze plant? Contacteer Any Green, wij kunnen u alles vertellen dat u nodig heeft.

Meer blog items